Štipendije za deficitarne poklice

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad je na spletni strani in na portalu eUprava objavil nov razpis za pridobitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2019/2020.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Dijaki bodo vlogo lahko oddali od 15. junija do 20. septembra. Sklad bo podelil 1000 štipendij po 100 evrov mesečno.

Štipendije za deficitarne poklice so namenjene dijakom, ki se izobražujejo za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra glede na potrebe delodajalcev. Višina mesečne štipendije znaša 100 evrov, štipendijo pa je mogoče prejemati z vsemi štipendijami, razen s kadrovsko.

Nabor deficitarnih poklicev ostaja isti kot za šolsko leto 2018/2019 in vključuje 21 poklicev:

kamnosek, mehatronik operater, izdelovalec kovinskih konstrukcij, inštalater, oblikovalec kovin orodjar, elektrikar, avtokaroserist, pek, slaščičar, mesar, tapetnik, mizar, zidar, tesar, klepar-krovec, izvajalec suhomontažne gradnje, slikopleskar-črkoslikar, pečar, gozdar, dimnikar in steklar.

Za izobraževalni program poklicno tehniškega izobraževanja v italijanski narodni skupnosti je določen program ekonomski tehnik. Za madžarsko narodno skupnost pa so razpisani programi srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja mehatronik operater, strojni tehnik in kemijski tehnik.


Sredstva so zagotovljena iz Evropskega socialnega sklada in sredstev ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v višini 3,6 milijona evrov, so še navedli na skladu.

Več iz rubrike

Rimac Technology bo razvil in proizvedel baterijske sisteme za Skupino BMW

To sodelovanje predstavlja ključni trenutek v rasti podjetja Rimac Technology.

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.