Steklarna Hrastnik s 7,62 milijona evrov bruto dobička

Steklarna Hrastnik je tudi leto 2016 zaključila uspešno, saj je ustvarila 54,1 milijona evrov prihodkov od prodaje ter leto zaključila 7,62 milijona evrov bruto dobička, sedem odstotkov več kot leto prej, pri čemer ni upoštevano izplačilo odškodnine kmetom. Sicer pa maja v upravo prihaja Peter Čas, ki bo avgusta prevzel tudi vodenje družbe.
Fotografija: Jure Eržen
Odpri galerijo
Jure Eržen

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal aktualni prvi mož Andrej Božič, je dobro poslovanje tudi rezultat novih naložb v lanskem letu, predvsem dveh novih kontrolnih linij za embalažno steklo in vstopa v nov segment kozmetične embalaže. Družba je po njegovih besedah v zadnjih sedmih letih vložila 38 milijonov evrov v posodobitev proizvodnje.

Leto 2016 so zaznamovale predvsem naložbe v proizvodnjo embalažnega stekla. Z dvema novima linijama avtomatske kontrole kakovosti in ponovno uvedbo dvojne kaplje so v tej enoti povečali proizvodne zmogljivosti in dvignili kakovost steklarskih izdelkov. V enoti namiznega stekla pa so dodali nov stroj in kontrolno linijo za proizvodnjo kozmetične embalaže, saj je Steklarna Hrastnik v lanskem letu vstopila v ta zanjo povsem nov tržni segment. Nov proizvodni program v enoti namiznega stekla bo po pričakovanjih dvignil dobičkonosnost te enote.

Rezultati teh naložb se že odražajo tudi v rezultatih letošnjega poslovanja. Celoten promet v prvem trimesečju je znašal 14,4 milijona evrov, kar je za 4,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Za slabo tretjino so povišali tudi dobiček pred davki, ki znaša 2,34 milijona evrov.

V Steklarni Hrastnik so sicer tudi lani intenzivno vlagali v zaposlene. Za razvoj in izobraževanje so namenili več kot pol milijona evrov, v zadnjih sedmih letih pa skupaj 2,8 milijona evrov. Zabeležili so tudi rast dodane vrednosti na zaposlenega, ki se je v tem času več kot podvojila.

Več iz rubrike

aktualno

Boštjan Gorjup: »Če hočemo biti zmagovalci, moramo misliti kot zmagovalci…

Na današnji 3. redni e-seji Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, članom skupščine spregovoril o aktualnih izzivih financiranja slovenskega gosp…

aktualno

V Štajerskih termah gneča - mestna središča so prazna

Turistični ponudniki na Štajerskem so z uveljavitvijo turističnih bonov začeli beležiti večji obisk.

aktualno

V Goriških Brdih polno turistov - več gostov si niti ne želijo

Turistične nastanitve in lokali v Goriških Brdih so se začeli polniti že kmalu po začetku sproščanja ukrepov zaradi epidemije.

aktualno

Turisti iz držav z rdečega seznama v karanteno brez nadomestila

Danes začenja veljati zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19.

Komentarji: