Stečaj Tomosa bi lahko bil končan do konca 2020

Stečajni postopek Tomosa bi lahko bil končan do konca prihodnjega leta, če ne bo prišlo do zapletov, pojasni stečajni upravitelj Štefan Veren.
Fotografija: Tovarna Tomos v Kopru. Fotografija je posneta aprila 1962. Foto: Božo Primožič
Odpri galerijo
Tovarna Tomos v Kopru. Fotografija je posneta aprila 1962. Foto: Božo Primožič

V stečaju je sicer prijavljenih za 4,218 milijona evrov terjatev, od tega za 133.836 evrov prednostnih terjatev, upravitelj jih je priznal za 2,66 milijona evrov. eren v stečaju, kot izhaja iz dopolnjenega seznama preizkušenih terjatev, oktobra objavljenega na Ajpesu, prereka za 1,56 milijona evrov terjatev.

Legendarni Tomos motor. Foto Arhiv podjetja
Legendarni Tomos motor. Foto Arhiv podjetja


Stečajna masa za poplačilo terjatev je sicer dokaj skromna. Kot namreč izhaja iz otvoritvenega poročila, neunovčeno stečajno maso predstavljajo oprema v višini ocenjene likvidacijske vrednosti 11.986 evrov in zaloge v višini ocenjene likvidacijske vrednosti 20.049 evrov.
Preizkus terjatev sicer še ni končan. 

Ko bo sklep o tem pravnomočen, bo stekla prodaja premoženja družbe. Glede na relativno nizko vrednost premoženja in izražen interes potencialnih kupcev pa Veren pričakuje prodajo premoženja v prvem krogu. Veren je v poročilu za tretje četrtletje navedel, da so postopki izterjave kratkoročnih terjatev do kupcev v teku, da pa večina dolžnikov Tomosa terjatve zavrača kot neutemeljene.

Do zdaj je bilo uspešno izterjanih za 2616 evrov terjatev, kar trenutno predstavlja tudi edino unovčeno stečajno maso

Več iz rubrike