Stave padajo: VB naj bi zapustila EU med aprilom in junijem

STA
REUTERS

Razvoj dogajanja okoli izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije pozorno spremljajo tudi na stavnicah. V britanski stavnici Betfair tako napovedujejo 43-odstotno možnost, da se bo brexit zgodil med aprilom in junijem.

Betfair je zadnje dni večkrat spremenil svoje napovedi glede brexita, ko se je razvijalo dogajanje na vrhu EU v Bruslju v četrtek in petek. Voditelji so nato dosegli dogovor, da se v primeru potrditve ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu prihodnji teden brexit preloži do 22. maja, brez potrditve pa do 12. aprila ob pričakovanju, da se Britanci do takrat izrečejo o nadaljnjih korakih. Daljša preložitev je mogoča le, če izvedejo evropske volitve.

Možnost izstopa brez dogovora se je tako glede na napovedi stavnice začasno povečala na 25 odstotkov, a je verjetnost nato ponovno padla, ko so voditelji naznanili, da bi lahko brexit preložili na april.

Verjetnost, da se bosta London in Bruselj ločila na predvideni datum 29. marca pa je v petek padla na manj kot tri odstotke, medtem ko so ocenili, da je z verjetnostjo 43 odstotkov vedno bolj verjeten izstop med aprilom in junijem.

Glede že tretjega glasovanja ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu pa pri Betfair napovedujejo 29-odstotno možnost, da bo ta sprejet. Pri tem dodajajo, da je to zelo optimistična ocena, med drugim ker so s preložitvijo brexita dobili dodaten čas.




Več iz rubrike