Starševsko podjetje Googla Alphabet z višjimi prihodki, nižjim dobičkom

Podjetje Alphabet je v zadnjem četrtletju lanskega leta zabeležilo 35-odstotni padec čistega dobička, ki je znašal 12,6 milijarde dolarjev. Prihodki so narasli za 23 odstotkov na 110,9 milijarde dolarjev, s čimer prvič presegli 100 milijard dolarjev.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Alphabet je imel zaradi nove davčne zakonodaje v ZDA, sprejete konec lanskega leta, v zadnjem četrtletju lani 9,9 milijarde dolarjev dodatnega stroška za davek.

Ob upoštevanju 2,7 milijarde dolarjev kazni EU zaradi monopolnega obnašanja je prilagojeni dobiček Alphabeta znašal 6,8 milijarde dolarjev oziroma 9,70 dolarja na delnico, analitiki pa so pričakovali sedem milijard dolarjev oz. deset dolarjev na delnico.

Delnice Alphabeta so se v podaljšanem trgovanju po objavi rezultatov v četrtek pocenile za 2,33 odstotka na 1154,10 dolarja. V letu 2017 so se delnice Alphabeta podražile za 30 odstotkov.

Prihodki od prodaje oglasov, pri čemer jih je bilo 89 odstotkov na mobilnih napravah, so narasli za 48 odstotkov.

Alphabet skuša ohranjati rast prihodkov z novimi posli, kot so prodaja oblaka za shranjevanje podatkov, poskusi z vozili brez voznika in licenciranje zdravstvene tehnologije prek podjetja Verily. Vsi ti prihodki, ki niso od oglasov, so v letu 2017 znesli 15,5 milijarde dolarjev, kar je okrog 14 odstotkov skupnih prihodkov. V letu 2016 je bil izkupiček 10,9 milijarde dolarjev oziroma 12 odstotkov vseh prihodkov.

Več iz rubrike