Stanovanja v Sloveniji za skoraj petino dražja

Cene nepremičnin v Sloveniji so se lani zvišale za 18,2 odstotka, število prodaj novih stanovanjskih nepremičnin pa je bilo že drugo leto zapored zelo nizko. Lani so k dvigu cen stanovanjskih nepremičnin največ prispevale rabljene nepremičnine, ki so se podražile za 19,8 odstotka.
Fotografija: Stanovanjska soseska v Ljubljani 23.februarja 2019. Foto Blaž Samec
Odpri galerijo
Stanovanjska soseska v Ljubljani 23.februarja 2019. Foto Blaž Samec

Lani je bilo izvedenih 9421 transakcij stanovanjskih nepremičnin, kar je za približno 14 odstotkov manj kot predlani, ko je bilo to število najvišje doslej, sporočijo iz SURS-a.

Cene rabljenih družinskih hiš so se v zadnjem lanskem četrtletju v medletni primerjavi povečale najbolj, in sicer za 38,6 odstotka. Sledile so cene rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji, ki so šle navzgor za 12,6 odstotka, rabljenih stanovanj v Ljubljani, ki so zrasle za osem odstotkov, novih družinskih hiš, ki so pridobile 5,2 odstotka, in cene novih stanovanj, ki so bile višje za 3,3 odstotka.

V četrtletni primerjavi so se cene novih stanovanj, ki običajno precej nihajo, povečale za 2,8 odstotka, medtem ko so se denimo v četrtletju prej znižale za 19 odstotkov.

Kljub temu je trend povečevanja teh cen v zadnjih treh letih precej opazen. V zadnjem lanskem četrtletju so bila ta stanovanja v primerjavi z letom 2015 v povprečju dražja za 23,9 odstotka. Urad je ob tem izpostavil, da je bilo v zadnjem lanskem četrtletju prodanih rekordno malo novih stanovanj, in sicer 38.

Tudi število prodanih novih družinskih hiš je ostalo nizko. Prodanih jih je bilo 24, kar pa je sicer najvišja številka v lanskem letu. Njihove cene so se glede na prejšnje četrtletje zvišale za 4,4 odstotka.

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin, torej stanovanj in hiš skupaj, so se v četrtletni primerjavi v povprečju zvišale za 6,9 odstotka. Cene rabljenih stanovanj so se zvišale za 4,1 odstotka, cene rabljenih družinskih hiš pa za 11,9 odstotka. Število prodaj obojih je ostalo na visoki ravni, prodaj prvih je bilo 1757, drugih pa 632.

Več iz rubrike

aktualno

Francoske sirarje je načela plesen

Tradicionalna prodaja sira v Franciji se je zmanjšala za več kot polovico. Državo tisočih sirov je covid-19 pahnil na rob prepada.

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

Komentarji: