Stanovanja bistveno dražja

Cene stanovanjskih nepremičnin so se v prvem četrtletju leta v primerjavi z lanskim zadnjim četrtletjem zvišale za 4,4 odstotka. Najizraziteje so se podražile nove stanovanjske nepremičnine, in sicer za 7,6 odstotka. Na letni ravni so se cene stanovanjskih nepremičnin zvišale za 13,4 odstotka, cene novih stanovanj pa kar za 24,7 odstotka.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Cene novih stanovanj so se v prvem četrtletju glede na prejšnje četrtletje zvišale za devet odstotkov, cene novih družinskih hiš pa za 2,4 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada.

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin rastejo že od začetka leta 2016. V prvem četrtletju so se glede na prejšnje četrtletje zvišale za 4,1 odstotka, kar je najvišja četrtletna rast po letu 2007. Število prodaj je bilo tudi v tem četrtletju visoko (2433).

Rabljena stanovanja v Ljubljani so se glede na prejšnje četrtletje podražila za 4,6 odstotka, rabljena stanovanja v preostali Sloveniji pa za 2,3 odstotka. Cene rabljenih družinskih hiš so s ponovno zvišale, glede na prejšnje četrtletje za 5,9 odstotka.

Cene stanovanjskih nepremičnin so bile med januarjem in marcem na letni ravni v povprečju višje za 13,4 odstotka. Najbolj so se zvišale cene novih stanovanj (za 27,4 odstotka); sledile so cene novih družinskih hiš (za 20,4 odstotka), rabljenih stanovanj v občini Ljubljana (za 15,9 odstotka), rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji (za 10,4 odstotka) in rabljenih družinskih hiš (za 9,7 odstotka).

Več iz rubrike

aktualno

Na udaru bodo predvsem prihodnje generacije

Deset odstotkov najbogatejših zemljanov je odgovornih za več kot polovico vseh emisij med leti 1990 in 2015.

aktualno

Teden restavracij z oktobrsko izvedbo cilja na 100.000 gostov

Tudi jeseni bodo kulinarični navdušenci lahko uživali v tednu restavracij. Ta bo potekal od 9. do 18. oktobra v več kot 100 najboljših slovenskih gostilnah in restavracijah.

aktualno

Gospodarstveniki z MOP o dolgoročni podnebni strategiji Slovenije

Ministrstvo za okolje in prostor je v soboto na Gospodarski zbornici Slovenije predstavilo dolgoročno podnebno strategijo Slovenije pod sloganom #priložnos#izziv#izvedlljivost.

aktualno

Hrvaški siri do prestižnih svetovnih nagrad; sledi avtohtona konoplja

Proizvajalec Sirana Gligora s hrvaškega otoka Pag se je ponovno izkazal in prejel več mednarodnih nagrad.

Komentarji: