Šrilanško pristanišče v kitajske roke

Šrilanka bo kitajskemu holdingu Merchants Port rodala 70-odstotni delež v pristanišču v Hambantoti, čeprav je Indija temu močno nasprotovala. Pristanišče je strateško dobro pozicionirano, Indija, ki Šrilanko obravnava kot svoje interesno območje, pa nasprotuje večanju kitajskega vpliva v Indijskem oceanu.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Šrilanka bo kitajskemu holdingu Merchants Port prodala delež v pristanišču, ki sicer posluje z izgubo, za 1,2 milijardi dolarjev (957,98 milijona evrov). Okvirni sporazum o prodaji so podpisali pred meseci, strani pa naj bi po pisanju francoske tiskovne agencije AFP uradno pogodbo o prodaji podpisali danes.

Kitajska bo skrbela za poslovanje pristanišča, njegovo varovanje pa bo v domeni Šrilanke. To naj bi pomirilo nekatere države, ki so izražale zaskrbljenost, da lahko pristanišče v Hambantoti z najbolj obremenjeno mednarodno ladijsko potjo prek Indijskega oceana na svetu postane kitajsko vojaško središče.

Pristanišče v Hambantoti so zgradili z osmimi milijardami dolarjev, ki si jih je Šrilanka sposodila od Kitajske. A njegovo poslovanje ni uspešno, saj s prihodki ne pokriva stroškov plač in nujnih vzdrževalnih del. Za vzpostavitev normalnega poslovanja bi potrebovalo finančno injekcijo v višini 600 milijonov dolarjev.

Več iz rubrike