Srbska AIK banka ostala brez soglasja domačega regulatorja za nakup Gorenjske banke

Narodna banka Srbije je AIK banki odvzela dovoljenje za prevzem Gorenjske banke. Kot je razvidno iz objave na njihovi spletni strani, je pri poslovanju banke AIK ugotovila nepravilnosti, vsak prevzem podrejene družbe izven Srbije pa bi lahko prispeval k večjemu tveganju in bi lahko potencialno ogrozil njen finančni položaj.
Fotografija: Špela Ankele
Odpri galerijo
Špela Ankele

Srbska centralna banka je AIK banki odvzela sredi leta 2016 izdano soglasje za prevzem Gorenjske banke, ki ji ga je pred časom že odobrila. Tako AIK banka, ki ima v lasti že petino Gorenjske banke, ne more kupiti še dodatnega 37,6-odstotnega deleža, za katerega se je sicer že pred časom dogovorila s Savo.

Za nakup omenjenega deleža Gorenjske banke bi namreč AIK banka v mesecu in pol predložiti ne več kot 15 dni stara dokazila, da ima dovoljenja Narodne banke Srbije, Evropske centralne banke in Banke Slovenije. Slovenski regulator dovoljenja srbski banki sicer ni odvzel, prav tako ima AIK banka še vedno tudi dovoljenje Evropske centralne banke.

Kot navaja Narodna banka Srbije na svoji spletni strani, stalno nadzira boniteto in zakonitost poslovanja bank z vidika tveganj, ki bi lahko ogrozila njihov finančni položaj in podrobno spremlja vse dejavnike, ki bi lahko vplivali na njihov finančni položaj. Ob upoštevanju ugotovljenih nepravilnosti pri poslovanju je centralna banka ocenila, da za prevzem Gorenjske banke niso več izpolnjeni potrebni pogoji.

Narodna banka Srbije je, kot še izhaja iz zapisanega, sprejela in sprejema potrebne ukrepe. Če bi AIK banka znova zaprosila za izdajo soglasja za prevzem Gorenjske banke, pa bi centralna banka znova, tako kot doslej, ocenila formalno in dejansko izpolnjevanje vseh pogojev skladno z zakonom.

Objava srbskega regulatorja se je zgodila po sredini skupščini Save, na kateri so lastniki - največja sta SDH in Kad - na predlog finančnega sklada York potrdili prodajo delnic Gorenjske banke AIK banki, a pod pogojem, da kupec v 45 dneh upravnemu odboru Save predstavi vsa potrebna dovoljenja bančnih regulatorjev za prevzem. Dokler banka v lasti srbskega poslovneža Miodraga Kostića teh ne bo predložila, ne bo mogla kupiti delnic.

AIK banka, ki ima v lasti uradno 20,99 odstotka delnic Gorenjske banke, je sredi decembra sicer objavila namero za prevzem Gorenjske banke, a nato v določenem 30-dnevnem roku ni objavila prevzemne ponudbe. Prodajalci 37,6-odstotnega deleža Gorenjske banke so, kot je v sredo po skupščini povedala predsednica uprave SDH Lidija Glavina, preverjali verodostojnost in ustreznost kupca.

Prodajo Gorenjske banke je Savi po tem, ko je pristala v prisilni poravnavi, septembra 2015 naložila Banka Slovenije in ji v njej medtem odvzela glasovalne in upravljavske pravice. Nato je Sava oblikovala konzorcij za skupno prodajo 55 odstotkov delnic banke, v katerem so še Abanka, Družba za upravljanje terjatev bank in Zavarovalnica Triglav.

AIK banka je po bilančni vsoti 1,4 milijarde evrov šesta največja banka v Srbiji, z nekaj manj kot šestodstotnim tržnim deležem. Gorenjska banka po podatkih združenja bank za konec leta 2016 osma največja v Sloveniji. Konec lanskega septembra je njena bilančna vsota dosegla 1,73 milijarde evrov, s čimer je banka dosegala 4,7-odstotni tržni delež. Knjigovodska vrednost delnice je konec leta 2016 znašala 565 evrov.

Več iz rubrike