Spotify ob začetku borznega trgovanja vreden 29,5 milijarde dolarjev

Ponudnik pretočne glasbe Spotify je danes uvrstil svoje delnice na borzo. V New Yorku so bile delnice ob odprtju borznega parketa vredne 165,90 dolarja, skupno je bila s tem tržna kapitalizacija podjetja pri 29,5 milijarde dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Newyorška borza je v ponedeljek referenčno ceno delnic glede na predhodno trgovanje na zasebnih trgih postavila pri 132 dolarjih, a so vlagatelji izhodiščno ceno potisnili precej višje. Pozneje se je v trgovanju cena delnice gibala okoli 161 dolarjev.

Švedski Spotify je še eno v vrsti velikih tehnoloških podjetij, ki se je odločilo uvrstiti delnice v borzno trgovanje, in sicer na newyorško borzo NYSE. Analitiki so vrednost družbe ocenjevali na okoli 20 milijard dolarjev.

Podjetje je prisotno v 61 državah in ponuja brezplačno in plačljivo verzijo svoje storitve. Od leta 2006 je nabralo okoli 159 milijonov uporabnikov, 71 milijonov jih za storitev plačuje, s čimer se izognejo oglasom, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Lani je sicer Spotify vknjižil za 4,1 milijarde evrov prihodkov, kar je skoraj 39 odstotkov več kot pred letom dni. A je vseeno posloval z izgubo v višini 1,24 milijarde evrov, potem ko je minus v letu prej znašal 539 milijonov evrov.

Spotify se je sicer odločil za ne najbolj običajen način vstopa na borzni trg, neposredno uvrstitev delnic. Ta podjetju v primerjavi s klasično prvo javno ponudbo delnic (IPO) prihrani precej stroškov, a lahko vodi do precej bolj negotovega in kaotičnega začetka trgovanja.

Več iz rubrike