Spletni nakupi vse bolj priljubljeni v Sloveniji

Spletno nakupovanje je v Sloveniji vse bolj priljubljeno in narašča v vseh starostnih skupinah. V zadnjih 12 mesecih pred anketiranjem je na spletu nakupovalo 51 odstotkov oseb, starih med 16 in 74 let, kažejo podatki statističnega urada. Več kot tri četrtine kupcev je nakupovalo pri spletnih trgovcih iz Slovenije.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Internet je v zadnjih 12 mesecih pred anektiranjem v prvem četrtletju leta uporabljalo 81 odstotkov oseb, med drugim tudi za spletno nakupovanje. Pomembnosti spletnega nakupovanja se zavedajo tudi podjetja, saj jim tak način prodajanja izdelkov in storitev lahko omogoči dostop do novih trgov. V letu 2017 je del svojega prihodka s spletno prodajo ustvarilo 21 odstotkov podjetij z vsaj 10 zaposlenimi.

Delež oseb, ki so opravile spletni nakup, se je v tem obdobju v primerjavi z istim obdobjem prejšnjega leta povečal v vseh starostnih skupinah. Prek spleta so v največjem odstotku nakupovali v starostni skupini med 25 in 34 let (77 odstotkov). Najmanjši delež je anketa opazila pri starejših, med 65 in 74 leti, kjer je dosegel le 17 odstotkov. Delež tistih, ki so v zadnjih 12 mesecih pred anketiranjem opravili spletni nakup, se je v zadnjih 10 letih več kot podvojil.

Oblačila in dobrine za vsakdanjo uporabo kupujejo prek spleta v večjem odstotku ženske, dobrine za gospodinjstvo ter računalniško ali elektronsko opremo pa v večjem odstotku moški, ugotavlja statistični urad.

Tako kot v istem obdobju prejšnjega leta je večina spletnih kupcev (76 odstotkov) v zadnjih 12 mesecih pred anketiranjem opravila nakup pri spletnih prodajalcih iz Slovenije. Glede na isto obdobje prejšnjega leta se je delež nakupov pri spletnih prodajalcih iz drugih držav članic EU zmanjšal z 48 na 43 odstotkov, delež nakupov pri spletnih prodajalcih iz držav zunaj EU pa povečal z 28 na 31 odstotkov.

Pri spletnih prodajalcih v drugih državah članicah EU so nakupovali v večjem odstotku moški (47 odstotkov) kakor ženske (38 odstotkov), prav tako tudi v državah zunaj EU (moški 35 odstotkov, žensk 27 odstotkov). Pri spletnih prodajalcih v Sloveniji je spletne nakupe opravilo 80 odstotkov žensk in 72 odstotkov moških.

Največ spletnih nakupov (31 odstotkov) v zadnjih treh mesecih pred anketiranjem je bilo skupaj vrednih manj kot 50 evrov ali od 50 do 99 evrov. 28 odstotkov je bilo vrednih od 100 do 499 evrov, šest od 500 do 999 evrov in dva odstotka več kot 1000 evrov.

Več iz rubrike

Komentarji: