Spletna izmenjava večjih datotek je v Španiji dovoljena

Upravljalci treh največjih španskih spletnih strani za izmenjavo večjih datotek so bili oproščeni vseh obtožb kršenja avtorskih pravic in njihove lastnine.
Fotografija: Spletne strani, ki so jih leta 2008 pripravili na Univerzi v Murciji na jugovzhodu Španije, so postale zelo priljubljene v špansko govorečem svetu.
Odpri galerijo
Spletne strani, ki so jih leta 2008 pripravili na Univerzi v Murciji na jugovzhodu Španije, so postale zelo priljubljene v špansko govorečem svetu.

Španski sodnik je minuli petek odločil, da so v špansko govorečem svetu priljubljene spletne strani za prenos videov seriesyonkis.com, peliculasyonkis.com in videosyonkis.com objavile le povezave do drugih spletnih strani, kjer je bila željena vsebina dejansko dostopna, v resnici pa sami na svoje strežnike niso naložili nobene avtorsko zaščitene vsebine.

Nekdanji upravitelji treh spletnih strani s filmskimi in TV serijami so bili tako oproščeni vseh obtožb kršenja pravic intelektualne lastnine. Sodišče jih je spoznalo le kot posrednike, ki so uporabnike usmerili na nezakonite strežnike, piše španska različica spletnega The Local.

Spletne strani, ki so jih leta 2008 pripravili na Univerzi v Murciji na jugovzhodu Španije, so postale zelo priljubljene v špansko govorečem svetu. Foto: Youtube
Spletne strani, ki so jih leta 2008 pripravili na Univerzi v Murciji na jugovzhodu Španije, so postale zelo priljubljene v špansko govorečem svetu. Foto: Youtube
Eno od združenj avdiovizualnih producentov je škodo, ki so jo s tem povzročili imetnikom avtorskih pravic, ocenilo kar na več kot 500 milijonov evrov, tožilci pa so za štiri obdolžence zahtevali celo dvoletno zaporno kazen, denarne kazni in odškodnine.

Te obtožbe je sodišče zavrnilo, prav tako pa odločilo, da nobeden od obtožencev ni dobil niti neposrednega dohodka od števila prenosov prepovedanih filmov ali serij. »Prejeti dohodek je bil posreden dobiček od oglaševanja, ki se je pojavilo na spletnih straneh v obliki pojavnih oken in transparentov,« je še zaključil glavni sodnik in primer zaprl.

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.