Soustanovitelj Googla Larry Page bo na Novi Zelandiji preizkušal brezpilotne leteče taksije

Novozelandske oblasti so podjetju Zephyr Airwork, ki razvija brezpilotne leteče taksije, odobrile testiranje vozil v resničnem okolju. Letalo, imenovano Cora, lahko vzleta in pristaja vertikalno, zato naj bi bilo zelo primerno za uporabo v mestih. Za projektom, ki naj bi korenito spremenil mestni promet, stoji soustanovitelj Googla Larry Page.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Električno zračno plovilo leti s pomočjo 12 majhnih rotorjev, pritrjenih na krila. To mu omogoča, da vzleta in pristaja vertikalno, kar je ključno za učinkovito delovanje v mestnem okolju, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Cora naj bi prepričala tudi s tihostjo, saj naj bi bila bistveno tišja od helikopterja. Kot ocenjujejo pri Zephyr Airwork, množična uporaba tovrstnih vozil brez zmanjšanja hrupa v mestnem okolju preprosto ne bi bila mogoča.

"Ponujamo okolju prijazno zanesljivo vozilo brez emisij, ki po našem mnenju predstavlja naslednji logični korak v razvoju prometa," je dejal prvi moč družbe Fred Reid.

Prototip letalnika, ki ga bodo testirali na Južnem otoku Nove Zelandije, za izračun poti uporablja tri vgrajene računalnike. Zaradi večje zanesljivosti vsak računalnik deluje neodvisno od drugih dveh, v primeru napake pa se sproži vgrajeno padalo, ki preprečuje, da bi letalnik padel na tla.

Plovilo sprejme dva potnika. Njegova najvišja možna hitrost je 150 kilometrov na uro, najvišja višina leta 900 metrov, eno polnjenje pa zadostuje za sto kilometrov dolg polet.

Po osemletnem razvoju Core so njeni razvijalci začeli iskati primeren prostor, kjer bi lahko letalnik preizkusili v praksi. Za Novo Zelandijo so se odločili zaradi nezasedenosti njenega zračnega prostora in stroge zakonodaje na področju nadzora zračnega prometa. Na prvem mestu je namreč varnost.

Več iz rubrike

aktualno

V planinskih kočah naval Slovencev z boni, tujcev le peščica

Oskrbniki planinski koč letos tožijo o manjšem obisku gora in manj nočitvah kot pretekla leta. Upad je 25-odstoten, ponekod v visokogorju celo 50-odstoten.

aktualno

Na Hrvaškem več Slovencev kot v enakem obdobju lani

Na Hrvaškem so v prvih devetih dneh avgusta imeli več kot milijon turističnih obiskov in 7,2 milijona nočitev, kar je približno 70 odstotkov turističnih rezultatov iz enakega obdobja lani, sporoča HT…

aktualno

Nova katastrofa za kitajsko gospodarstvo

Hude poplave so uničile na tisoče hektarjev kmetijskih zemljišč na Kitajskem. Kmetje so utrpeli ogromno škodo, ko so padavine uničile pridelke riža, soje in koruze, piše CNN.

aktualno

Strah pred globalno revščino

Po napovedi številnih mednarodnih finančnih institucij bo ta kriza dosti globlja, kot je bila finančna 2008–2009. Za revne države so posledice virusa lahko katastrofalne: več kot tridesetim drž…

Komentarji: