Sonja Šmuc: Ne preseneča, da so vlado zapuščali izkušeni gospodarski strokovnjaki

Očitno se niso mogli več strinjati s politiko všečnosti za vsako ceno in pohodom nad uspešna podjetja.
Fotografija: Sonja Šmuc, GZS, gospodarstvo
Odpri galerijo
Sonja Šmuc, GZS, gospodarstvo

 Predsednik vlade Marjan Šarec je z današnjim odstopom presekal gordijski vozel, so prepričani v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), kjer so dodali, da v zadnjih mesecih niso zaznali usklajene politične smeri, stanje pa je bilo nepredvidljivo.
 
"Težav novi vladi ne bo zmanjkalo," je dejala generalna direktorica GZS Sonja Šmuc, ki  je v izjavi izpostavila, da je imela vlada težave pri resnejših projektih, strukturnih reform se niti ni lotevala.
 
Predlogi zakonov, ki so bili vloženi v parlamentarno proceduro - neredko kar s strani poslancev in mimo socialnega dialoga - niso temeljili na argumentih in izračunih, temveč čedalje bolj na populizmu in zadovoljevanju enostranskih interesov.
 
Prihodnji glavoboli, ki jih sedanje odločitve politikov povzročajo, pa postajajo vse bolj gotovi. Izzivi, ki so bili pred sedanjo vlado, tudi zato, ker je bila manjšinska, preprosto niso bili uresničljivi.
 
Šmučeva je sicer pohvalila Šarčevo vlado, da je lani storila nekaj korakov na strani razbremenitve dela, vendar pa so po drugi strani pri bolj zakompliciranih in težavnih področjih posegali po enostavnih in populističnih ukrepih. "Tudi zdravstvena reforma ni prava reforma, te se ne moremo lotiti na strani financiranja, ne da bi vedeli, zakaj to sploh počnemo," je dejala.
 
Na področju javne porabe smo bili, kljub rekordnemu proračunu, priča vse večjim zahtevam po dvigu proračunskih izdatkov, zato po njenem mnenju ne preseneča, da so vlado zapuščali ravno izkušeni gospodarski strokovnjaki. Tisti, ki so zastopali glas razuma, ki so se zavzemali za vzdržnost javnih financ, se očitno niso mogli več strinjati s politiko všečnosti za vsako ceno in pohodom nad uspešna podjetja.
 
 "Nov predsednik vlade bo podedoval vse težave, ne samo sedanje, temveč tudi prejšnjih vlad. Čakalne vrste so gotovo izjemno težko vprašanje, čeprav imamo v zdravstvenem sistemu rekordno količino denarja in več zdravnikov. Pokojninska reforma, urejenost javnega sektorja, ki je čedalje bolj obsežen," vse to so po njenem mnenju prioritetne naloge.

V GZS si zato želijo, da bi Slovenija čim prej dobila novo vlado z jasnim političnim mandatom, ki bi se resno lotila najpomembnejših strukturnih vprašanj. Skrbi pa jih, da si bomo, medtem ko se bo politika ukvarjala s seboj, otežili položaj pri pogajanjih za novo finančno perspektivo, saj bodo naslednji tedni in meseci odločilni. Ravno tako se utegnejo upočasniti priprave na predsedovanje EU.
 

Več iz rubrike

Komentarji: