Slovensko pivo je najboljše v Evropi

Svet kapitala
pivo Pelicon

Black Aurora pivovarne Pelicon pometla s konkurenco v Budimpešti na dogodku Central European Brewers Conference (CEBC).

Ajdovska Pivovarna Pelicon je v Budimpešti za svoje temno pivo Black Aurora na osrednjem dogodku kraft pivovarstva za celotno srednjo Evropo, Central European Brewers Conference (CEBC), osvojila kar dve pomembni priznanji.
Njihovo temno pivo Black Aurora je namreč pometlo s  konkurenco kraft piv iz vse Evrope in dobilo nagrado za najboljše prijavljeno pivo celotnega dogodka (Best in Show) ter bronasto medaljo v kategoriji English Porter, v kateri zlate in srebrne medalje niso podelili.
"Takšna nagrada nam prinaša res veliko mednarodno prepoznavnost, pa tudi potrditev, da znamo v Sloveniji narediti odlično temno pivo. Pri nas temnega piva namreč nimamo 'v krvi', zato ga tudi gostinci in trgovci naročajo občutno manj od svetlega. Zato ga, tudi če si ga želiš, težje dobiš. Prav kraft pivovarji si prizadevamo, da bi se to spremenilo, zato je takšna nagrada za nas še bolj pomembna, prinaša pa tudi dodatno prepoznavnost Sloveniji kot vrhunski pridelovalki hmelja. Black Auroro namreč varimo z eno samo, savinjsko sorto hmelja z imenom Styrian Aurora, ki tudi v mednarodnem pivovarstvu velja za zelo kakovostno," je nekaj prednosti nagrade strnila Anita Lozar iz Pivovarne Pelicon.

Pomen CEBC dokazuje tudi impresiven seznam govorcev in sodnikov, ki so v okviru tekmovanja poskusili vzorce kraft piv iz vse Evrope. Med sodniki so bile tudi svetovne avtoritete na področju kraft pivovarstva, denimo Evan Rail, večkrat nagrajeni novinar New York Timesa; Tim Webb, britanski avtor številnih knjig o pivu, kot sta Svetovni atlas piva ter Pocket Beer Book – The World's Best Beer (soavtor obeh je Stephen Beaumont), v katerega je umestil tudi Pivovarno Pelicon; ter Michael Kiser, gonilna sila trenutno najpomembnejšega globalnega spletnega mesta o pivu Good Beer Hunting
 
Več iz rubrike