Slovenske planine obiskuje vedno več tujcev

Prva polovica letošnje poletne planinske sezone v slovenskih planinskih kočah je uspešna, vrhunec pa je pričakovati vse do konca avgusta, če bodo vremenske razmere naklonjene obisku gora. Oskrbniki opažajo vse večji obisk tujcev, ki jim bo v pomoč pri načrtovanju poti tudi nov vodnik po Slovenski planinski poti v angleščini.
Fotografija: FOTO:IGOR MODIC/DELO
Odpri galerijo
FOTO:IGOR MODIC/DELO

Slovenijo prepreda mreža več kot 10.000 kilometrov planinskih poti, ki pripeljejo do 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov s 7400 ležišči in več kot 10.000 sedišči. Po zadnjih podatkih naše gore letno obišče 1,7 milijona obiskovalcev, med njimi je vse več tujcev, so zapisali na Planinski zvezi Slovenije (PZS).
Po navedbah oskrbnice Pogačnikovega doma na Kriških podih Maše Stanič je bil julij verjetno rekorden po obisku, pa tudi v začetku avgusta imajo zapolnjeno. Vsako leto je več tujcev. V začetku poletne sezone je že tradicionalno več tujcev, avgusta pričakujejo več Slovencev, ki so bolj dnevni gostje, medtem ko tujci večinoma pri njih prenočijo.
Priljubljeno kočo v Julijskih Alpah obišče največ Belgijcev, Nemcev in Nizozemcev, vse več je Izraelcev, prihajajo tudi ljubitelji gora iz ZDA in Avstralije.
Dober obisk ima tudi Češka koča na Spodnjih Ravneh, ki kraljuje nad Jezerskim, prvo slovensko gorniško vasjo, v mednarodno družino katerih septembra vstopajo tudi Luče. Sezona je po besedah oskrbnice Karmen Karničar zelo dobra, 70 odstotkov gostov je tujcev, ki prihajajo tudi med tednom, velika večina je Čehov, nekaj je tudi Avstrijcev in Američanov.

Več iz rubrike