Slovenska znanstvenika prejela najvišja Novartisova znanstvena priznanja

Novartis je v Cambridgeu v ZDA podelil nagrade za izstopajoče in trajne znanstvene dosežke na področju raziskav in razvoja. Med prejemniki nagrad sta tudi znanstvenika iz Slovenije.
Fotografija: Arhiv podjetja
Odpri galerijo
Arhiv podjetja

Izr. prof. dr. Zdenko Časar, vodja analitike prototipov v Sandozovem razvojnem centru Slovenija, je prejel najvišje Novartisovo znanstveno priznanje za uglednega znanstvenika (Distinguished Scientist Award). To je prva najvišja Novartisova znanstvena nagrada, ki jo je prejel slovenski znanstvenik. Dr. Jerneja Opara, raziskovalka iz Sandozovega razvojnega centra Slovenija, pa je prejela nagrado za vodilno znanstvenico (Leading Science Award). Z nagradami, ki jih Novartis podeljuje svojim znanstvenikom iz celega sveta, želijo spodbujati kreativno in inovativno okolje, ki ga znanstveniki potrebujejo za doseganje prebojnih rezultatov.


Novartis je vodilni ponudnik zdravil v Sloveniji, kjer delujejo Lek, Novartis Pharma Services in Sandoz. Skupaj gradimo in ohranjamo ugled dinamične, etične in zaupanja vredne farmacevtske družbe. V Leku razvijamo, izdelujemo in tržimo učinkovita, varna in kakovostna zdravila ter farmacevtske učinkovine. S svojim znanjem, kakovostjo in izkušnjami smo pridobili pomembno vlogo v Novartisu. Vpeti smo v Novartisovo organizacijsko strukturo, predvsem v Novartisove Tehnične dejavnosti, Globalni razvoj zdravil, Novartisove poslovne storitve in generično divizijo Sandoz. Smo vodilni Sandozov razvojni center in ena ključnih razvojnih lokacij za tehnološko zahtevne projekte.


Izr. prof. dr. Zdenko Časar je nagrado za uglednega znanstvenika prejel za izjemne znanstvene dosežke, ki so veliko pripomogli k Novartisovemu zmanjševanju stroškov z inovativno sintezo zdravilnih učinkovin in procesnimi izboljšavami. Vodil je razvoj novih polimorfnih oblik zdravilnih učinkovin, pomembnih za Sandoz, in ustvaril intelektualno lastnino, ki je podlaga za 67 podeljenih patentnih zaščit v zadnjih petih letih. »Nagrada je veliko priznanje za moje minulo delo in dokaz, da smo v razvoju znanosti v Sloveniji vodilni tudi na mednarodni ravni. Naš razvojni center v Ljubljani je namreč eden ključnih Sandozovih razvojnih centrov na svetu, ki razvija in na svetovne trge lansira številne nove izdelke,« je dejal izr. prof. dr. Zdenko Časar. V Sandozovem razvojnem centru Slovenija letno razvijejo v povprečju 20 novih zdravil z novo zdravilno učinkovino, novo farmacevtsko obliko ali za novi trg.

Dr. Jerneja Opara je prejela nagrado za vodilno znanstvenico, in sicer za izjemni znanstveni prispevek k modeliranju in simulaciji pri generičnem razvoju zdravil z uporabo najsodobnejših digitalnih tehnologij. Njeno delo pomembno prispeva k visoki uspešnosti bioekvivalenčnih študij v Sandozu, ki je bistveno višja od povprečja v farmacevtski industriji. Metodologija, ki jo je razvila dr. Opara, predstavlja edinstveni pristop v farmacevtski znanosti. »Nagrada je zame velika čast in predvsem plod dolgoletnega sodelovanja ter zaupanja sodelavcev in vodstva razvojnega centra v Ljubljani. Na podelitvi nagrad smo bili predstavljeni kot inovativni in cenjeni razvojni center v Novartisu, kar je pomembna potrditev našega dela v mednarodni konkurenci,« je povedala dr. Opara.

Več iz rubrike

Komentarji: