Slovenska tovarna iverk v turških rokah

Zapuščeno tovarno ivernih plošč v Otiškem Vrhu so včeraj obiskali njeni skorajšnji lastniki. Koncern Yildizlar Yatirim Holding iz Turčije, ki je septembra od avstrijske lizinške hiše Heta Asset Resolution za dva milijona evrov kupil linijo za izdelavo ivernih plošč, bo za dobrih 7,5 milijona evrov kupil še tovarno v stečaju.
Fotografija: Tadej Regent
Odpri galerijo
Tadej Regent

Pogodbo o nakupu bodo novi lastniki podpisali predvidoma prihodnji teden, proizvodnjo na lokaciji, ki je zapuščena že več kot leto in pol, pa zagnali čimprej, najkasneje v šestih mesecih. Za zagon proizvodnje potrebujejo okoli 2,5 milijona evrov, v prihodnjih letih pa nameravajo v obnovo in širitev tovarne vložiti kar 40 milijonov evrov. V tovarni, ki lahko na leto proizvede 300.000 kubičnih metrov ivernih plošč, bo sprva dobilo delo 170 ljudi, število zaposlenih pa bodo postopno povečevali do številke 500.

»To je prvi korak k oživitvi enega od lesnih centrov, ki je v preteklosti propadel. Potrebno je bilo veliko truda in sodelovanja vseh akterjev. Turki zagotavljajo obnovo Otiškega Vrha. Pogajanja so trajala dobra dva meseca. Njihov rezultat je pismo o nameri, v katerem smo se s turškimi partnerji dogovorili, kako jim bomo po pravilih, ki nam jih nalaga zakon, pomagali pri obnovi tovarne. Pismu o nameri bo v prihodnjih dneh sledil podpis pogodbe o prevzemu tovarne,« je povedal Zlatko Ficko, direktor podjetja Slovenski državni gozdovi. Po dogovoru med turškim investitorjem in družbo Slovenski državni gozdovi bo država zagotavljala 35 odstotkov potrebne surovine za zagon proizvodnje, ostalo bodo kupili pri zasebnikih. Gre za manj kvaliteten les, ki ga bodo v Otiški Vrh vozili tovornjaki družbe Slovenski državni gozdovi.

Izziv iskanje zaposlenih

Koncern Yildizlar Yatirim Holding, ki je družinsko podjetje s 3000 zaposlenimi v 50 državah, je v Ljubljani za nakup tovarne ustanovilo svoje podjetje, ki ga vodi Kökyazici Ediz Hasmet. Na Koroškem je povedal, da koncern vodi že četrta generacija, ukvarjajo pa se ne le z lesom, temveč tudi s kemijsko in jeklarsko industrijo.

Več na Delo.si

Več iz rubrike

Komentarji: