Slovenska pametna ključavnica Teodoor na Kickstarterju zbrala 212.000 dolarjev

Slovenska podjetniška ekipa je za pametno ključavnico za vhodna vrata Teodoor na portalu za množično financiranje Kickstarter zbrala več kot 212.000 dolarjev oz. približno 189.000 evrov sredstev. S tem so za več kot dvakrat presegli prvotno zadani cilj, ki je znašal 90.000 dolarjev. Njihovo kampanjo je podprlo več kot 1200 ljudi.
Fotografija: Arhiv podjetja
Odpri galerijo
Arhiv podjetja

Pametno ključavnico uporabniki upravljajo prek pametnega telefona, s pomočjo brezžične ali bluetooth povezave. Ko je uporabnik s svojim pametnim telefonom od vrat oddaljen 30 metrov, Teodoor prepozna domačega uporabnika, ko pa se ta vratom približa na razdaljo petih metrov, bo Teodoor vrata tudi odklenil. Dostop ima lahko vsak imetnik pametnega telefona, ki mu skrbnik pošlje kodo za dostop.

Ključavnica deluje na litijevo baterijo, ki jo je treba zamenjati le enkrat na leto. Za varnost pa skrbi najnovejša kodirna tehnologija, ki jo uporabljajo v vojski in pogosto tudi v spletnih bančnih sistemih. Pametna ključavnica ima možnost adaptacije na širok nabor ključavnic različne izdelave, poleg ameriških tudi na evropske.

Uporabnik ima sicer na voljo tudi možnost ročnega odklepanja vrat, vendar pa v ekipi menijo, da bo ključ kmalu postal stvar preteklosti. "Trenutno so pametne ključavnice razširjene v poslovnem svetu, sedaj pa prodirajo tudi v naše domove. Glede na to, da imamo pametni telefon vedno s seboj, je smiselno, da le ta zamenja tudi naš ključ," je za STA povedal vodja ekipe in direktor podjetja Bitnot Martin Koterle.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Komentarji: