Slovenija: Zeleni turizem vedno večji

Zelena shema slovenskega turizma Slovenia Green se širi - na eni strani glede na število vključenih destinacij in ponudnikov namestitev, na drugi strani pa glede na vključene deležnike. Že zelo kmalu se bodo namreč v shemo lahko vključile tudi trajnostne atrakcije.
Fotografija: Nino Verdnik
Odpri galerijo
Nino Verdnik

Shema Slovenia Green danes združuje 37 destinacij ter 24 ponudnikov namestitev - njihovo število se je od začetka delovanja v letu 2015 potrojilo. V njej so še dve turistični agenciji in trije krajinski parki, je ob robu zelenega dne slovenskega turizma v Cerknem povedala Tina Zakonjšek iz zavoda Goodplace, ki je ob Slovenski turistični organizaciji (STO) osrednji akter sheme.

Rast se ob tem nadaljuje, saj je v novem pozivu k postopku certificiranja pristopilo še 13 destinacij in en krajinski park. Shema se bo ob tem kmalu razširila še na trajnostne atrakcije, torej na ponudnike, kot so muzeji, galerije, vinoteke ali živalski vrt.

Posvečajo pa se tudi oblikovanju zelenih produktov. Po treh letih veljavnosti znaka pa se bodo destinacije morale lotiti tudi recertificiranja - prvim bo znak potekel marca 2019. Pri tem se bodo morale znova zelo potruditi, saj se je shema od pilotne izvedbe v letu 2015 občutno nadgradila, je še dodala sogovornica.

Petra Čad iz STO, pove, da imamo po štirih letih že več kot 60 nosilcev tega znaka. "Ponudniki in destinacije preklapljajo na trajnostni razvoj in vsako leto je interesa več," je zagotovila. "Želimo pokriti celo Slovenijo."

Ker ves svet "preklaplja na trajnostno, zeleno", je to edina prava pot. "Več destinacij, kot se nam pridruži, močnejši bomo v tem gibanju," je zaključila Čadova.

Več iz rubrike