Slovenija v novo 1,5 milijardno zadolžitev

Sprejeti program financiranja proračuna za letos določa, da se bo država za financiranje državne blagajne lahko zadolžila v višini 1,58 milijarde evrov.
Fotografija: Novinarska konferenca Banke Slovenije, na kateri so predstavili prenovljena bankovca za 100 in 200 evrov. Ljubljana, 27. maj 2019 [Banka Slovenije,denar,euro]
Novinarska konferenca Banke Slovenije, na kateri so predstavili prenovljena bankovca za 100 in 200 evrov. Ljubljana, 27. maj 2019 [Banka Slovenije,denar,euro]

Slovenija kot prva evropska država letos izdaja dolgoročno obveznico. Mandat za organizacijo izdaje evrske obveznice z zapadlostjo leta 2030 je državna zakladnica bankam izdala včeraj, zanimanje vlagateljev pa je po poročanju Financ, ki se sklicujejo na poslovni medij Bloomberg, zelo veliko. Knjiga naročil naj bi bila kmalu zaprta, država pa naj bi se zadolžila za 1,5 milijarde evrov. Povpraševanje po navedbah Bloomberga za kar 11,75 milijarde evrov presega načrtovano emisijo izdaje.
Sprejeti program financiranja proračuna za letos sicer določa, da se bo država za financiranje državne blagajne lahko zadolžila v višini 1,58 milijarde evrov.
Tudi lani in predlani se je država dolgoročno prvič zadolžila že januarja, v obeh primerih za 1,5 milijarde evrov.

Več iz rubrike

aktualno

David Zappe, Pivovarna Laško Union: V krizi čudeže delajo zavzeti zaposleni

Tudi v krizni situaciji je treba ohraniti hladno glavo, hkrati pa biti odprt za disruptivne ideje. Izredni časi zahtevajo izredne pristope.

aktualno

Cel svet stoji, gradbinci pa se držijo rokov

Medtem ko zaposleni geodetske uprave in upravnih enot ostajajo doma, delavci na gradbiščih lovijo roke.

aktualno

Trump se je motil, a tega ne prizna

Sprva je koronavirus označil za demokratično žalitev, ga poimenoval »kitajski virus«, nato pa napovedal, da bo »čudežno« izginil, ko se bo ozračje segrelo.

aktualno

70 odstotkov minimalne plače, ne bo ustavilo zapiranja espejev

Prof. dr. Črt Kostevc: Država je razvezala mošnjiček in naredila nekaj smelih potez pri reševanju najbolj ogroženih, a bojim se, da to ne bo zadržalo toka.

Komentarji: