Slovenija se pripravlja na izdajo 24-letnih obveznic

Deutsche Bank, Goldman Sachs in J.P. Morgan, banke, ki jim je Slovenija podelila mandat za organizacijo nove izdaje 24-letnih referenčnih evrskih obveznic z zapadlostjo v novembru 2040. Soorganizatorja izdaje bosta tudi Abanka in NLB.
Fotografija: Pexels
Odpri galerijo
Pexels

Trenutne razmere na trgu državnega dolga so za Slovenijo ugodne. Zahtevana donosnost na slovenske državne obveznice je tako na sekundarnem trgu na borzi na MTS pri 0,67 odstotka.

Slovenija v zadnjem času predvsem zmanjšuje svojo zadolženost v dolarjih. Potem ko je maja in avgusta odkupila za skupaj 1,76 milijarde dolarjev desetletnih dolarskih obveznic, ki jih je izdala v letih 2012, 2013 in 2014, je sredi oktobra napovedala, da jih namerava odkupiti še do 500 milijonov dolarjev.

Da je lahko financirala oba odkupa in hkrati podaljšala povprečni čas vezave dolga z ugodnim donosom do dospetja, je Slovenija zato izdala evrske obveznice. Maja je izdala za 750 milijonov evrov dodatnih 10-letnih obveznic z zapadlostjo v juliju 2025, avgusta pa za milijardo evrov dodatnih 20-letnih obveznic z zapadlostjo v marcu 2035.

Več iz rubrike