Slovenija s prijavo na nov evropski razpis za drugi tir

Projektno podjetje 2TDK je v četrtek oddalo vlogo na t. i. blending razpis Evropske komisije v okviru instrumenta za povezovanje Evrope (Cef). Vloga se nanaša na evropsko sofinanciranje v višini 163,5 milijona evrov do decembra 2023, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo.
Fotografija: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Mavric Pivk

Projektno podjetje je vlogo oddalo ob strokovni podpori ministrstva za infrastrukturo. Skupna vrednost prijavljenih del znaša 545,1 milijona evrov, delež sofinanciranja na razpisu pa je 30 odstotkov upravičenih stroškov.

Gre za dela, ki se nanašajo na izgradnjo ključnih inženirskih objektov sedmih tunelov (od načrtovanih osmih). S prijavljenim delom projekta bo država pridobila 16,7 kilometra tunelov od načrtovanih 20,5 kilometra s predvkopi. Torej je Slovenija prijavila večji del celovitega projekta drugega tira med Divačo in Koprom, poudarjajo na ministrstvu.

"Točno vemo, kaj želimo in kaj delamo, vse teče po planu in naša vizija se uresničuje," je poudaril državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben. "Dobili smo visok nivo podpore finančnih institucij in dveh držav članic Evropske unije, tako da pričakujemo, da bo projekt lahko uspešen tudi in na tem razpisu," je dodal.

Vloga je namreč podprta s pismi podpore držav članic na Baltsko-Jadranskem koridorju in Mediteranskem koridorju (Madžarske, Španije, Avstrije, Poljske, Češke in Slovaške). Pridobljena so bila tudi pisma podpore finančnih institucij, kar izkazuje več nivojev mešanja finančnih virov.

Blending razpis je nov instrument, prek katerega Evropska komisija z nepovratnimi sredstvi Cefa dopolnjuje zasebno financiranje, financiranje v okviru naložbenega sklada EFSI in kreditiranje Evropske investicijske banke ali nacionalnih razvojnih bank.

Junija letos je medtem Slovenija že pridobila 44,3 milijona evrov evropskih nepovratnih evropskih sredstev s prvim zaokroženim delom projekta - 33,5 milijona evropskih evrov bo tako namenjenih za projektno zasnovo in del predhodnih del za izgradnjo železnice, 10,9 milijona evrov pa za arheološka in geološka dela.

Naslednji sklop v okviru projekta izgradnje drugega tira, ki bo kandidiral za evropska sredstva iz Kohezijskega sklada preko nacionalnega operativnega programa za programsko obdobje 2014-2020, je za izgradnjo osmega tunela in dveh viaduktov. To bo opravljeno v letu 2018.

Več iz rubrike

aktualno

Zelena luč za uvedbo e-vinjet; veljale bodo točno do zadnjega dne v letu

Državni zbor je v tem tednu s 74 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o cestninjenju, ki prinaša pravno podlago za uvedbo elektronskih vinjet za osebna vozila.

aktualno

Žvižgač za pomoč prejel skoraj 100 milijonov evrov

Nagrada je bila izdana prijavitelju nepravilnosti, katerega informacije in pomoč so privedle do uspešnih izvršilnih ukrepov.

aktualno

Janković o omejitvah, ukrepih, zdravstvu in zgrešenem tvitu

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković: Ljubljana ni na vrhu, ampak na repu lestvice širjenja okužb.

aktualno

Mariča Lah: Trgovine so izgubile bitko, ne pa tudi vojne

Slovensko trgovino letos že zaznamuje pandemija, dvig minimalne plače in nedeljsko zaprtje pa sta zgolj še dodatno breme, opozarjajo trgovci.

Komentarji: