Slovenija precej več tujih naložb »uvozi«, kot jih »izvozi«

Tokovi neposrednih vlaganj so se v svetu lani upočasnili, a Slovenija tega (negativnega) trenda še ni občutila.
Fotografija: https://www.delo.si
Odpri galerijo
https://www.delo.si

V nadaljevanju preberite:

Tokovi neposrednih tujih naložb so običajno eden od znakov živahnosti in robustnosti gospodarske dejavnosti na svetovni ravni. Lansko leto jim, vsaj po statistiki, ki jo pripravlja Unctad, očitno ni bilo naklonjeno.

Po močnem okrevanju leta 2021, ki je sledilo zastoju ob izbruhu epidemije covida-19, se je obseg novih neposrednih tujih naložb v svetu leta 2022 zmanjšal za 12 odstotkov na 1,3 bilijona dolarjev. Proces se je upočasnil predvsem zaradi prekrivajočih se svetovnih kriz – vojne v Ukrajini, visokih cen hrane in energije ter naraščajočega javnega dolga, so ocenili analitiki Konference združenih narodov o trgovini in razvoju.

Preberite več...

.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.

Prijateljstvo, ki se splača

Ste bolj ali manj stalno v skrbeh zaradi denarja? Potem niste edini. Večini ljudi, ki niso rojeni z zlato žlico v ustih, finance povzročajo sive lase.