Slovenija najbolj vroča destinacija leta

Slovenijo so nominirali agenti združenja z različnih koncev sveta, na seznamu najboljših pa so bile tako kot lani tudi nacionalne turistične organizacije najbolj konkurenčnih držav na področju turizma kot na primer iz Avstralije, Nove Zelandije in Švice. Prejemnica uglednega priznanja letošnjega leta je Švica. 
Fotografija: Slovenija: Vzhajajoča zvezda Evrope. Janez Mužič.
Slovenija: Vzhajajoča zvezda Evrope. Janez Mužič.

Slovenska turistična organizacija (STO) je ponovno uvrščena med najboljše nacionalne turistične organizacije sveta. Na vsakoletnem srečanju članov Virtuosa, vodilnega globalnega združenja na področju luksuzne in butične potovalne industrije, v Las Vegasu je prejela nagrado Hottest Destination of the Year, ponovno pa je bila nominirana za las kavi naziv Virtuoso Tourism Board of the Year 2019.

»Izjemno smo veseli, da so strokovnjaki Virtuosa razglasili Slovenijo za najbolj vročo destinacijo leta in s tem izkazali posebno priznanje usmerjenosti slovenskega turizma v trajnost in butična, edinstvena, personalizirana 5-zvezdična doživetja. Prav tako smo ponosni na nominacijo za najboljšo nacionalno turistično organizacijo, kajti za njo stojijo glasovi agentov z različnih koncev sveta, ki se vsakodnevno srečujejo z obširno ponudbo raznovrstnih ponudnikov. Virtuoso je  delo STO že večkrat izpostavil kot primer dobre prakse, ponudbo slovenskega turizma pa  priporočil svojim članom. Tovrstna priznanja od referenčnih organizacij, ki so usmerjene v butični in trajnostni turizem, pomenijo, da smo konsistentni tako v promociji kot razvoju trajnostne ponudbe za zahtevnega gosta,« je dejala mag. Maja Pak, direktorica STO.
ZDA so eden ključnih trgov slovenskega turizma. V letu 2018 so ustvarile prek 138.486 prihodov oziroma za skoraj 12% več kot v letu 2017, kar jih je postavilo na 12. mesto med državami po številu prihodov v Slovenijo. Po številu prenočitev so prav tako zasedle 12. mesto s 314.862 ustvarjenimi prenočitvami (za skoraj 24% več kot v letu 2017). Povprečna doba bivanja gostov iz ZDA je bila 2,27 dneva. Največ prenočitev so opravili v zdraviliških (41%) in gorskih občinah (38%). Po vrstah nastanitvenih objektov so bili na prvem mestu hoteli in podobni objekti (61%), na drugem pa kampi in druge oblike bivanja na prostem (36%). V prvih šestih mesecih letošnjega leta so gostje iz ZDA ustvarili za 12% več prihodov in prenočitev kot v enakem obdobju lani, s čimer so dosegli 9. mesto med državami tako po prihodih kot prenočitvah. Trend rasti prihodov in prenočitev iz ZDA je pozitiven že od leta 2009.

Slovenija najbolj vroča destinacija leta, ena izmed zvezd je seveda Bled. Voranc Vogel
Slovenija najbolj vroča destinacija leta, ena izmed zvezd je seveda Bled. Voranc Vogel

 

Virtuoso je priznanji podeljeval v okviru svojega osrednjega letnega poslovnega dogodka Virtuoso Travel Week, ki med 10. in 16. avgustom poteka v Las Vegasu. Na njem se srečuje prek 6000 profesionalcev s področja turizma, STO pa na njem sodeluje tretje leto zapovrstjo. Slovenija se v Las Vegasu predstavlja kot zelena butična destinacija za 5-zvezdična doživetja za zahtevnejše goste. Trajnostni turizem je ena osrednjih tem Virtuosovega najpomembnejšega letnega dogodka njegovih članov. Med drugim je pripravil svoj prvi trajnostno naravnan dogodek Under One Sky, da bi svoje člane opozoril na dejstvo, da prav vsakdo s svojim načinom življenja in dela vpliva na planet. Virtuoso je člane  pozval, naj tudi s potovanji in turizmom poskrbijo za pozitiven vpliv na planet.
STO bo jeseni začela izvajati program izobraževanja o Sloveniji, ki bo agentom Virtuosa dostopen prek platforme Virtuoso Travel Academy. Od leta 2017, odkar je Slovenija članica Virtuosa, beležijo veliko stopnjo rasti (več kot 70%) prodaje hotelskih namestitev in letalskih vozovnic za Slovenijo prek agentov Virtuosa.

Združenje Virtuoso posveča Sloveniji precej pozornosti. Decembra 2017 je na naslovnico publikacije Virtuoso Traveler, v kateri je bila glavna tema seznam potovalnih želja za 2018, postavil podobo idiličnega Blejskega jezera z otokom in napis »Slovenija: Vzhajajoča zvezda Evrope«.

Januarja je v publikaciji Virtuoso Life in na svoji spletni strani www.virtuoso.com uvrstil Slovenijo med 18 top destinacij, ki jih je priporočil za obisk v letu 2018. Na začetku letošnjega leta pa je objavil seznam petih top trajnosti zavezanih evropskih regij, na katerem je izpostavil Slovenijo ter njene alpske bisere in zavezanost k trajnostnemu upravljanju z okoljskim bogastvom in ohranjanju kulinarične in kulturne dediščine. 

Več iz rubrike

aktualno

Prihodnost filmske industrije je jasna

Kako bo filmska industrija izšla iz te krize v smislu novih poslovnih modelov, estetskih praks in tehnične infrastrukture?

aktualno

Prvi val nemških turistov že na hrvaškem

Ob vstopu v Hrvaško bodo podrobnosti turistov zabeležene z zbiranjem dodatnih podatkov - destinacija, številka mobilnega telefona in elektronski naslov.

aktualno

Na Dunaju ulice spreminjajo v poletne zelene oaze

Zaradi vedno hujše vročine v mestu bodo letos poleti na Dunaju 22 cest in ulic spremenili v tako imenovane hladne ulice (Coole Straßen). Zaprli jih bodo za promet ter na vozišča in parkirišča namesti…

aktualno

Za nekaj več kot 6,5 milijonov evrov je naprodaj celotno wellnes naselje

Pandemija koronavirusa je morda ustavila večino svetovnega trga nepremičnin, a ne na Švedskem. Za 70 milijonov švedskih kron (približno 6,6 milijona evrov) je na voljo tudi celotno naselje - Satra Br…

Komentarji: