Slovenija med 25 najbolj zdravimi državami sveta

Po dveh letih je Bloomberg spet izdelal lestvico najbolj zdravih. Slovenija se je znašla v samem vrhu.
Fotografija: Slovenci po Bloombergu med bolj zdravimi na svetu. Foto: Pixabay
Odpri galerijo
Slovenci po Bloombergu med bolj zdravimi na svetu. Foto: Pixabay

Na lestvici najbolj zdravih držav sveta po Bloombergovem indeksu za leto 2019, se je Slovenija znašla na 24. mestu. Med 169 državami je tokrat prvo mesto zasedla Španija, takoj za njo se je znašla Italija, sledijo jima še Islandija, Japonska, ki je pridobila tri mesta in je najbolje ocenjena med azijskimi državami, pa Švica in Švedska, med deseterico so se znašle še Avstralija, Singapur, Norveška in Izrael.

Indeks sestavijo glede na različne parametre, med njimi na Bloombergu gledajo pričakovano življenjsko dobo, kjer tveganje sloni predvsem na deležu kadilske populacije in tistih s prekomerno težo. Niso izvzete niti okoljske predpostavke, kot je stopnja dostopnosti do pitne vode in higienske razmere v državi.

Lestvica najbolj zdravih držav po Bloombergu Vir: Bloomberg
Lestvica najbolj zdravih držav po Bloombergu Vir: Bloomberg


Španija ima med državami Evropske unije največjo predvideno življenjsko dobo, ki bo po nekaterih napovedih leta 2040 dosegla mejo 86 let. »Javna zdravstvena oskrba je bistvenega pomena, družinski zdravniki, pediatri in medicinske sestre v zdravstvenem sistemu odigrajo veliko vlogo,« so zapisali v poročilu Evropskega raziskovalnega observatorija zdravstvenega sistema in strategij za leto 2018.
 

Stopničke navzgor in tiste navzdol


Rezultati študije s španske medicinske univerze v Navarri, ki so jih vzeli v obzir tudi pri Bloombergu, so pokazali, da so ljudje, ki so bolj povezani s sredozemsko dieto, ki temelji na uporabi oljčnega olja, oreščkov, uživanju rib in zelenjave, bolj zdravi, imajo manj kardiovaskularnih bolezni. Mednje spadata tako Španija, kot Italija in nenazadanje tudi Slovenija. V teh državah je predvidena višja življenjska doba, medtem ko recimo populacijo ZDA močno zaznamuje visoko število samomorov, in se je - tudi zaradi tega - znašla šele 35. mestu, kar je še mesto nižje, kot pred dvemi leti, ko so pri Bloombergu nazadnje izdelali lestvico.

Slovenci po Bloombergu med bolj zdravimi na svetu. Foto: Pixabay
Slovenci po Bloombergu med bolj zdravimi na svetu. Foto: Pixabay

Več iz rubrike

Komentarji: