Slovenija marca z največjim mesečnim padcem gradbenih del v območju evra

Na letni ravni, glede na marec lani, je v območju z evrom obseg del na stavbah porasel za 5,4 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 11,2 odstotka.
Fotografija: Gradbišče pri Celovških dvorih, kjer naj bi gradili dve stolpnici. Foto: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Gradbišče pri Celovških dvorih, kjer naj bi gradili dve stolpnici. Foto: Leon Vidic/Delo

Obseg gradbenih del v območju z evrom se je marca na mesečni ravni zmanjšal za 0,3 odstotka, v celotni EU pa za 0,7 odstotka. Na letni ravni se je v območju z evrom povečal za 6,3, v EU pa za 5,8 odstotka. Slovenija je na mesečni ravni zabeležila največji padec, na letni ravni pa drugo največjo rast, je objavil Eurostat.

Februarja se je obseg del v območju z evrom po revidiranih podatkih evropskega statističnega urada na mesečni ravni povečal za 3,0 odstotka, v EU pa za 2,6 odstotka. Marca se je na mesečni ravni obseg del na stavbah v območju z evrom zmanjšal za 0,6 odstotka, obseg del na gradbenih inženirskih objektih pa povečal za 0,4 odstotka. V EU je obseg del na stavbah upadel za 0,7 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 0,2 odstotka.

Slovenija je marca - potem ko je imela januarja in februarja največjo mesečno rast - beležila največji padec, in sicer se je obseg del glede na februar zmanjšal za 6,1 odstotka. Sledile so Madžarska (-2,5 odstotka), Velika Britanija (-1,9 odstotka) in Belgija (-1,8 odstotka). Rast so na mesečni ravni beležile Češka (+2,4 odstotka), Romunija (+1,8 odstotka) in Nizozemska (+0,4 odstotka).

Na letni ravni, glede na marec lani, je v območju z evrom obseg del na stavbah porasel za 5,4 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 11,2 odstotka. V EU se je obseg del na stavbah povečal za 4,5 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 12,4 odstotka. Med članicami, za katere so bili na voljo podatki, je največjo rast beležila Madžarska (+67,5 odstotka), sledili sta Slovenija (+28,2 odstotka) in Romunija (+24,9 odstotka). Padec so imeli v Španiji (-5,8 odstotka), Belgiji (-3,6 odstotka) na Slovaškem (-1,7 odstotka).

Več iz rubrike