Slovenija je v svetovni špici hmeljarstva

Slovenija je peti pridelovalec hmelja v svetu, vsak 12. vrček piva na svetu pa je varjen iz slovenskega hmelja.
Fotografija: Slovenija je v svetovni špici hmeljarstva, izvozi pa je med 95 in 99 odstotkov hmelja. Foto: Dokumentacija Dela
Odpri galerijo
Slovenija je v svetovni špici hmeljarstva, izvozi pa je med 95 in 99 odstotkov hmelja. Foto: Dokumentacija Dela

Slovenija je v svetovni špici hmeljarstva, izvozi pa je med 95 in 99 odstotkov hmelja, je danes ob otvoritvi 57. kongresa Mednarodne hmeljarske organizacije v Žalcu povedala državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša. Poudarila je, da ministrstvo podpira obnovo hmeljišč in žlahtnjenje hmelja.

Državna sekretarka je na novinarski konferenci ocenila, da je hmeljarstvo zelo zahtevna panoga, ki je prišla tako daleč predvsem zaradi učinkovitega dela in povezanosti hmeljarjev. Ti pa so leta 2017 uspeli pridobili zaščitno geografsko oznako Štajerski hmelj.

Direktorica Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije Martina Zupančič pa je spomnila, da so se leta 1972 v slovenskih hmeljskih nasadih začele širiti prve vzgojene sorte hmelja. Teh je danes že 18. Konec 70. let prejšnjega stoletja so slovenski hmeljarji uvedli integrirano varstvo hmelja.

Po besedah Zupančičeve je Slovenija peti pridelovalec hmelja v svetu, vsak 12. vrček piva na svetu pa je varjen iz slovenskega hmelja. Zavzela se je za razvoj tistih sort hmelja, ki bodo lahko kljubovale klimatskim spremembam.

Hmeljarskega kongresa, ki bo do petka poleg Žalca potekal tudi v Ljubljani, se udeležuje okrog 160 udeležencev iz 12 držav. Bienalni sejem se je letos vrnil v Slovenijo, kjer je potekal tudi v letih 1953, 1969 in 1992. Njegov organizator je tokrat Združenje hmeljarjev Slovenije. Poleg vsakokratnega srečanja ekonomske komisije in komisije za zakonodajo omenjene hmeljarske organizacije ter strokovnih razprav bodo udeleženci kongresa spoznavali slovenske hmeljarje, slovenski inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo s sedežem v Žalcu ter žalski ekomuzej, ogledali pa si bodo tudi turistične zanimivosti Slovenije.
Mednarodna hmeljarska organizacija je nastala leta 1951 v Parizu in ima 34 članov iz 20 držav.

Več iz rubrike

aktualno

Air France bo število zaposlenih zmanjšal za skoraj 7600

Francoski letalski prevoznik Air France bo število zaposlenih na ravni skupine zmanjšal za 7580, so danes sporočili iz družbe.

aktualno

Sloveniji opomin glede pranja denarja, ponarejanja in zaščite evra

Evropska komisija je objavila redni sveženj odločitev o postopkih zoper države članice, ki niso izpolnile obveznosti iz prava EU.

aktualno

Krizno spreminjanje nakupovalnih navad je velika podjetniška priložnost

Spremembe nakupovalnih navad niso težave, temveč priložnost za prilagoditev poslovnega modela in čas za vpeljavo novih rešitev v podjetje.

aktualno

Hrana se je podražila

Svetovne cene hrane so se junija povišale prvič od začetka leta, kaže poročilo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO).

Komentarji: