Slovenci v hudi konkurenci pridobili sredstva za dva znanstvena projekta

Kar trije Slovenci so bili v hudi konkurenci uspešni na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta za raziskovalce, ki začenjajo svojo samostojno raziskovalno kariero.
Fotografija: Na razpisu so sodelovali prijavitelji iz 51 držav, kar je največ doslej. Fotografija je simbolična. Foto: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Na razpisu so sodelovali prijavitelji iz 51 držav, kar je največ doslej. Fotografija je simbolična. Foto: Tomi Lombar/Delo

Evropski raziskovalni svet je objavil rezultate svojega razpisa ERC Starting Grant za raziskovalce, ki začenjajo svojo samostojno raziskovalno kariero. Izmed 3062 obravnavanih projektnih predlogov z vseh znanstvenih področij je izbral za financiranje 408 projektov, med njimi tudi dva slovenska. Izbrana slovenska raziskovalca sta uspela ne le v evropski, pač pa v svetovni konkurenci, saj so na razpisu sodelovali prijavitelji iz 51 držav, kar je največ doslej, so zapisali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Nejc Hodnik s Kemijskega inštituta je s svojo izjemno znanstveno idejo prepričal panel za fizikalno in analizno kemijo Foto: MIZŠ
Nejc Hodnik s Kemijskega inštituta je s svojo izjemno znanstveno idejo prepričal panel za fizikalno in analizno kemijo Foto: MIZŠ
Dr. Nejc Hodnik s Kemijskega inštituta je s svojo izjemno znanstveno idejo prepričal panel za fizikalno in analizno kemijo, da je s skoraj 1,5 milijona evri podprl njegov petletni projekt 123STABLE – razvoj zelo stabilnih nanostrukturiranih elektrokatalizatorjev. Glavni cilj projekta je z novim pristopom izboljšati obstojnost elektrokatalizatorjev, kar je zelo pomembno za prihodnjo elektrifikacijo družbe na osnovi vodikovega gospodarstva. Potrebni viri za te procese so namreč v svetu zelo redki in neenakomerno porazdeljeni. Zato šibka stabilnost katalizatorjev, ki vodi v neučinkovito rabo teh virov, predstavlja oviro za bolj trajnostno naravnano pridobivanje električne energije. Pridobljeni projekt je že tretji raziskovalni ERC projekt za Kemijski inštitut.

Matjaž Humar je eden od dobitnikov sredstev in naslova ERC Starting grant 2019. Foto: MIZŠ
Matjaž Humar je eden od dobitnikov sredstev in naslova ERC Starting grant 2019. Foto: MIZŠ
Dr. Matjaž Humar z Instituta Jožef Stefan pa je s svojim pionirskim znanstvenim predlogom navdušil evalvacijski panel za fiziko trdne snovi in za svoj petletni projekt Cell-lasers – Celični laserji: Povezovanje optičnih resonanc z biološkimi procesi pridobil skoraj 1,5 milijona evrov. Osnovni namen projekta je raziskati možnosti za uspešno integracijo laserjev v žive celice, kar bi bistveno izboljšalo študij kompleksnih procesov v živih celicah v primerjavi z zdaj znanimi metodami. To bi omogočilo spremljanje dogajanja v posamezni celici tudi globoko v tkivu, kar bi močno vplivalo na več področij vključno z medicino. Za Institut Jožef Stefan je to že drugi raziskovalni ERC projekt, Humar pa bo svojega predstavil v naslednjih dneh, so sporočili z Instituta.

Na razpisu je sredstva dobil tudi ERC projekt s področja znanosti o vesolju, ki ga vodi dr. Andrii Tykhonov z Univerze v Ženevi, ki je 2013 doktoriral na Univerzi v Ljubljani in v tistem času tudi pridobil slovensko državljanstvo.

Znanstvena odličnost je ena izmed prioritet Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, zato skupaj z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost z različnimi ukrepi aktivno podpiramo slovenske prijaviteljice in prijavitelje na razpisih ERC. Tudi Oba današnja slovenska dobitnika sta izkoristila ponujeno podporo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in javne agencije za razsikovalno dejavnost.

Slovenski raziskovalni ustanovi sta pridobili dva projekta že na prvem razpisu za začetnike, rezultati drugih razpisov pa bodo znani v naslednjih mesecih.

Več iz rubrike