Slovenci edini v EU z dvema dela prostima dnevoma

Za praznik dela nikjer v EU razen v Sloveniji nimajo dveh dela prostih dnevov, v Evropi pa ju imajo še v Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini ter Ukrajini.
Fotografija: Gospodarstveniki, zlasti tisti iz izvoznega sektorja, dvodnevno obeleževanje praznika dela vidijo kot motnjo v poslovnih procesih, sindikati pa med drugim poudarjajo pomen dodatnega dne počitka za pogosto preobremenjene delavce. Foto: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Gospodarstveniki, zlasti tisti iz izvoznega sektorja, dvodnevno obeleževanje praznika dela vidijo kot motnjo v poslovnih procesih, sindikati pa med drugim poudarjajo pomen dodatnega dne počitka za pogosto preobremenjene delavce. Foto: Uroš Hočevar/Delo

Mednarodni praznik dela, 1. maj, v Sloveniji obeležujemo dva dneva, tako da je dela prost dan tudi današnji 2. maj. Dvodnevno praznovanje ostaja slovenska posebnost, pri kateri vztrajajo sindikati, gospodarstvo pa poudarja, da prost dan pomeni dodaten strošek in neželeno prekinitev proizvodnega procesa.

Za praznik dela nikjer v EU razen v Sloveniji nimajo dveh dela prostih dnevov, v Evropi pa ju imajo še v Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini ter Ukrajini.

Leta 2012 je takratna vlada ob ukinitvi 2. januarja kot dela prostega dneva v predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ predlagala tudi ukinitev dvodnevnega praznovanja praznika dela, a so sindikatu temu nasprotovali. Kot dela prost dan je bil tako ukinjen le 2. januar, ki pa ga je DZ konec leta 2016 vrnil na seznam dela prostih dni.

Gospodarstveniki, zlasti tisti iz izvoznega sektorja, dvodnevno obeleževanje praznika dela vidijo kot motnjo v poslovnih procesih, sindikati pa med drugim poudarjajo pomen dodatnega dne počitka za pogosto preobremenjene delavce.

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.