Skoraj polovica visokokvalificiranih zaposlenih lahko zapusti VB

Študija podjetja Deloitte ugotavlja, da po brexitu kar 47 odstotkov visokokvalificiranih ljudi na Otoku razmišlja o tem, da bi zapustili Veliko Britanijo, medtem ko je zelo mogoče, da tretjina nebritanskih delavcev z višjo izobrazbo zares zapusti državo.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Združeno kraljestvo je bilo še pred kratkim eno izmed bolj priljubljenih globalnih destinacij za tlakovanje poslovnih poti, a po brexitu se je percepcija spremenila, priljubljenost Otoka je precej padla.

Brexit je močno vplival na trg dela in poslovanje mnogih podjetij, ki imajo sedež ali podružnico v Veliki Britaniji, zapišejo v raziskavi. Prav zaradi strahu pred manjšo gospodarsko krizo velik del britanskih in nebritanskih visokokvalificiranih delavcev razmišlja o selitvi na staro celino.

Deloitte je po raziskavi začel še z resnejšimi opozorili za delodajalce, s povečevanjem pritiska na ministre, naj oblikujejo programe priseljevanja in poslovanja ter s spodbujanjem iskanja novih načinov za izboljšanje izobraževalnih in delovnih pogojev za prebivalstvo. Ugotovili so, da niso problematični le tujci, odhoda iz države si vedno bolj pogosto želijo tudi Britanci (36 odstotkov). Theresa May, britanska premierka, je že javno razglasila, da si želi, da državljani EU ostanejo v VB in da ne bo dovolila vmešavanja Sodišča EU, kljub temu, da so njeni prvi predlogi za zaščito pravic državljanov EU poželi plaz kritik z več strani.

Več iz rubrike

aktualno

Na udaru bodo predvsem prihodnje generacije

Deset odstotkov najbogatejših zemljanov je odgovornih za več kot polovico vseh emisij med leti 1990 in 2015.

aktualno

Teden restavracij z oktobrsko izvedbo cilja na 100.000 gostov

Tudi jeseni bodo kulinarični navdušenci lahko uživali v tednu restavracij. Ta bo potekal od 9. do 18. oktobra v več kot 100 najboljših slovenskih gostilnah in restavracijah.

aktualno

Gospodarstveniki z MOP o dolgoročni podnebni strategiji Slovenije

Ministrstvo za okolje in prostor je v soboto na Gospodarski zbornici Slovenije predstavilo dolgoročno podnebno strategijo Slovenije pod sloganom #priložnos#izziv#izvedlljivost.

aktualno

Hrvaški siri do prestižnih svetovnih nagrad; sledi avtohtona konoplja

Proizvajalec Sirana Gligora s hrvaškega otoka Pag se je ponovno izkazal in prejel več mednarodnih nagrad.

Komentarji: