Singapur z milijardami v boj proti korona virusu

Načrtovani ukrepi predvidevajo pomoč podjetjem in družinam.
Fotografija: Javnofinančni primanjkljaj Singapurja se bo zaradi svežnja ukrepov povečal na 10,9 milijarde singapurskih dolarjev.
Odpri galerijo
Javnofinančni primanjkljaj Singapurja se bo zaradi svežnja ukrepov povečal na 10,9 milijarde singapurskih dolarjev.

Singapur je zaradi negativnih učinkov širjenja novega koronavirusa na gospodarstvo pripravil 5,6 milijarde singapurskih dolarjev (4,2 milijarde evrov) težak sveženj ukrepov.

Sredstva bodo povečini namenjena podjetjem iz občutljivih sektorjev, kot sta turizem in trgovina, pa tudi prizadetim družinam.

Singapur je doslej zabeležil 77 primerov okužb in je poleg Kitajske ena najbolj prizadetih držav zaradi novega virusa. V tem svetovnem finančnem vozlišču ugotavljajo, da bosta zaradi epidemije močno prizadeta turizem in trgovina,  francosko tiskovno agencijo AFP povzema STA.

Singapurski finančni minister Heng Swee Keat je zato danes predstavil sveženj finančnih ukrepov v vrednosti 4,6 milijarde dolarjev, pri tem pa opozoril, da celotnega učinka širjenja virusa na gospodarstvo še ni mogoče izmeriti.

"Trajanje in resnost izbruha ter njegov vpliv na svetovno gospodarstvo še nimajo jasnih razsežnosti," je poudaril Heng. "Moramo biti pripravljeni. Gospodarski učinki bi bili lahko hujši od predvidenih," se boji.

Načrtovani ukrepi predvidevajo pomoč podjetjem in družinam, pri čemer bo levji delež sredstev namenjen najbolj občutljivim sektorjem, med drugim letalstvu, turizmu in trgovini. Prizadetim družinam namerava država pomagati v obliki denarnih izplačil in prehranskih vavčerjev.

Dodatnih 800 milijonov singapurskih dolarjev (530,7 milijona evrov) bo rezerviranih za zdravstveni spopad s koronavirusom, s tremi sredstvi pa bo v večini razpolagalo singapursko ministrstvo za zdravje.

Javnofinančni primanjkljaj Singapurja se bo zaradi svežnja ukrepov povečal na 10,9 milijarde singapurskih dolarjev (7,2 milijarde evrov), je še povedal Heng.

Singapur je v ponedeljek znižal napoved letošnje rasti bruto domačega proizvoda (BDP) na razpon od -0,5 do 1,5 odstotka. Novembra je napovedoval od 0,5- do 2,5-odstotno rast. Ta mestna država ima zelo odprto gospodarstvo, ki je poleg tega še močno vezano na Kitajsko.

 

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Komentarji: