Siemens napovedal zamrznitev dobave v Rusijo

Nemški industrijski koncern Siemens je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij napovedal zamrznitev dobave opreme za proizvodnjo električne energije v Rusijo. To je Siemensov odgovor na domnevne kršitve mednarodnih sankcij. Plinske turbine, ki jih je podjetje prodalo Rusiji, naj bi bile namreč prepeljane na Krim, kar je v nasprotju s sankcijami.
Fotografija: AP Pictures
Odpri galerijo
AP Pictures

"Vse štiri plinske turbine, ki so bile dostavljene poleti 2016 ... so bile od takrat lokalno modificirane in ilegalno prepeljane na Krim," je, kot je poročala francoska tiskovna agencija AFP, Siemens navedel v izjavi.

V podjetju so tako napovedali, da bodo dobavo opreme za električno energijo na rusko tržišče zamrznili in prekinili licenčni sporazum, ki jo je za to podpisalo z ruskimi podjetji. Poleg tega bo prodalo tudi svoj manjšinski delež v ruski družbi Interautomatika, ki prodaja nadzorne sisteme elektrarn in je turbine tudi namestila.

Siemens bo izvajal nove projekte za razvoj plinskih turbin v Rusiji le prek skupnega podjetja Poer Machinces - Siemens Gas Turbine Technologies (STGT) in njene hčerinske družbe v Moskvi OOO Siemens, so še napovedali.

Kremelj za zdaj tega ne komentira. Predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov je le dejal, da je to stvar Siemensa in vpletenih podjetij ter da morajo nadaljevati z dialogom, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Odnosi med Zahodom in Rusijo so že nekaj časa precej napeti. Zaradi ruske priključitve polotoka Krim leta 2014, ki je bila povod za nasilje in vojno v Ukrajini, je EU skupaj z nekaterimi drugimi državami proti Rusiji uvedel sankcije.

Več iz rubrike

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

Komentarji: