Severnokorejski diktator Kim Jong-un »vstal od mrtvih«

Po odmevnih naslovih o njegovi smrti in pogovorih o njegovem nasledniku, se je severnokorejski voditelj Kim Jong-un po 20-dnevni odsotnosti spet pojavil v javnosti.
 
Fotografija: Severnokorejski diktator Kim Jong-un znova v javnosti. FOTO: KCNA / REUTERS 
Odpri galerijo
Severnokorejski diktator Kim Jong-un znova v javnosti. FOTO: KCNA / REUTERS 

Po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA se je severnokorejski diktator Kim Jong-un udeležil zaključne slovesnosti v tovarni gnojil v Sunchonu, mestu v provinci Južni Pjongan.Gre za prvo izpostavljenost v javnosti, odkar so ga nazadnje videli 11. aprila, ko je predsedoval zasedanju političnega urada vladajoče Delavske stranke. Njegova navidezna odsotnost na dogodkih v počastitev 108. rojstnega dne pokojnega ustanovitelja in njegovega dedka Kim Il-sung-a 15. aprila je sprožila ugibanja o njegovem zdravstvenem stanju.

Medtem ko so ameriški uradniki dejali, da jim je bilo po opravljenem kardiovaskularnem posegu 36-letnika sporočeno, da je v kritičnem stanju, je južnokorejski svetovalec za zunanjo politiko sporočil, da je Kim Jong-un »živ in zdrav«.Kim Jong-un-ova odsotnost pri praznovanju 15. obletnice življenja njegovega dedka Kim Il-sung-a, skupaj z udarnimi novicami o bolezni, je sprožila široko zaskrbljenost zaradi možnosti nestabilnosti močno jedrsko oborožene države.

Medtem ko so uradniki v Seulu in Washingtonu - vključno z Donaldom Trumpom - v zadnjih dveh tednih omalovaževali poročila o bolezni severnokorejskega voditelja, so strokovnjaki, vključno z nekdanjimi uradniki CIA, opozarjali, da je vpogled zahodnih obveščevalcev v notranje delovanje režima Kim Jong-un-a zelo omejen.
 
 

Več iz rubrike