Severna Irska je zmagovalka v Igri prestolov

Turisti, ki zaradi navdušenja nad serijo Igra prestolov, katere zadnjo sezono gledamo tudi pri nas, na Severno Irsko prinašajo rekordne številke.
Fotografija: Samo prvi del 8. sezone je podrl rekorde. Kaj lahko pričakujemo pri zadnjem? Foto: Reuters
Odpri galerijo
Samo prvi del 8. sezone je podrl rekorde. Kaj lahko pričakujemo pri zadnjem? Foto: Reuters

Kar vsak šesti turist Severne Irske je leta 2018 prišel v zeleno deželo prav zaradi serije Igra Prestolov, poroča spletni Irish Times. Serija je samo v letu 2018 privabila rekordno številko turistov, ki so se lahko sprehodili po »Kraljevi cesti« in si ogledali mogočne utrdbe, recimo Zimišče, od koder se v prvi resni bitki proti mrtvecem borijo združeni prej večni sovražniki. Prav ti turisti so lansko leto na Severnem Irskem pustili več kot 58 milijonov evrov.

V letu 2020 se bo v Banbridgu odprl tudi veliki studio, kjer bodo lahko obiskovalci pogledali v zakulisje snemanja in se usedli na prestol, s katerega si vsi želijo vladati. Foto: Reuters
V letu 2020 se bo v Banbridgu odprl tudi veliki studio, kjer bodo lahko obiskovalci pogledali v zakulisje snemanja in se usedli na prestol, s katerega si vsi želijo vladati. Foto: Reuters
Navdušenci serije še danes prihajajo z vseh delov sveta, veliko jih je iz Indije, Severne Amerike, Kitajske, Avstralije in Evrope. Najnovejše številke kažejo, da jih je bilo samo lansko leto skupaj več kot 350.000. »Serija Igra prestolov je drastično spremenila severnoirski turizem in pogled na Severno Irsko kot pomembno turistično destinacijo,« je za spletni Irish Times povedal direktor Turistične organizacije v državi John McGrillen.
 

Država, ki je masovni turizem ni presenetil


Na Severnem Irskem je okoli 26 lokacij, ki so jih dlje časa uporabljali za snemanje kadrov popularne serije, in si jih zdaj lahko ogledajo tudi turisti. V letu 2020 se bo v Banbridgu odprl tudi veliki studio, kjer bodo lahko obiskovalci pogledali v zakulisje snemanja. Na nadaljnji poti po filmskih scenah pa bo obiskovalce čakala tudi bogata kulinarična ponudba, organizirani izleti s posebnimi učinki, kjer se bodo lahko obiskovalci počutili kot posamezni liki iz serije. Prav v ta namen turistična organizacija tesno sodeluje z mnogimi televizijskimi in filmskimi studii.

V kožo katerega lika bi se postavili vi?

Več iz rubrike