Sejem CES v luči vse bolj razširjenih pametnih naprav

V Las Vegasu se je uradno začela letošnja izvedba mednarodnega sejma potrošniške elektronike, poimenovanega Consumer Electronics Show (CES). Glede na napovedi razstavljalcev bo svetovna meka igralništva do petka v znamenju vse bolj razširjenih pametnih elektronskih naprav, povezanih v pametne domove in pametna mesta.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Tehnološka podjetja v dobi vseprisotnega dostopa do interneta in razvijajočih se tehnologij umetne inteligence vedno več elektronskih naprav opremljajo z rešitvami, ki te naprave naredijo "pametne" v smislu, da uporabniku omogočajo napredne funkcionalnosti.

Kot ključni element sveta pametnih naprav se uveljavljajo hišni oziroma osebni digitalni asistenti, kot so Googlov Assistant, Microsoftova Cortana, Amazonova Alexa, Samsungov Bixby in Applova Siri. Ti vedno bolj v skupen ekosistem povezujejo posamezne pametne naprave in sisteme, uporabnik pa z asistentom komunicira govorno.

Digitalni asistenti s pomočjo naprednih algoritmov umetne inteligence in dostopa do interneta analizirajo velike količine podatkov in na tej podlagi npr. samodejno predvidijo potrebe uporabnika in mu nato predlagajo ali pomagajo opraviti kakšno opravilo.

Uporabniki tako nimajo več samo pametnih mobilnih telefonov, ampak vse bolj tudi pametne domove s pametnimi napravami, kot so pametni televizorji, hladilniki, zobne ščetke, ure, zapestni merilci aktivnosti, hišni zvonci itn.

"Vaša naprava se bo učila o vas in tako poznala vaše preference, na tej podlagi pa poskušala postati pametnejša glede tega, kako biti v interakciji z vami," je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil tehnološki analitik v podjetju J. Gold Associates Jack Gold.

CES je eden največjih sejmov nasploh na svetu - lani je zabeležil več kot 184.000 obiskovalcev, ki jih je na sejemskih površinah pričakalo 4000 razstavljalcev.

Na sejmu se poleg primarno tehnoloških podjetij predstavljajo tudi akterji z drugih področij, saj napredne tehnološke rešitve korenito spreminjajo vse več panog.

Avtomobilski proizvajalci tako predstavljajo npr. svoje rešitve za avtonomno vožnjo, tu so tudi razvijalci robotov, 3D-tiskalnikov, brezpilotnih letalnikov, rešitev za navidezno in obogateno resničnost ter številnih mobilnih in spletnih aplikacij, med drugim na področju zdravja, mobilnosti, športa, varnosti.

Posebno poglavje predstavljajo telekomunikacije - od razvijalcev omrežne opreme do ponudnikov telekomunikacijskih storitev. Oboji razvijajo širokopasovna brezžična omrežja pete generacije (5G), kot temelja pametnih domov in mest z množico z internetom povezanih pametnih naprav, ki se ga poimenuje tudi internet stvari.

Sejem CES 2018 ne bo minil tudi brez slovenske udeležbe. Pregled razstavljalcev po državah na spletni strani sejma razkrije, da bo v Las Vegasu razstavljala tudi ljubljanska družba Elaphe, ki razvija kolesne električne motorje. S svojimi inovativnimi rešitvami bosta na sejmu sodelovala med drugim tudi novogoriški GOAP in trboveljski Chipolo.

Več iz rubrike