Se oblikuje evropska alternativa Apple Pay-u?

Evropski mobilni operaterji se povezujejo z namenom, da oblikujejo mednarodno mrežo, ki bi omogočila mobilno plačevanje.
Fotografija: Pri Evropskem združenju sistemov za mobilno plačevanje (EMPSA) pravijo, da sledijo željam uporabnikov mobilnega plačevanja, ki si želijo mobilno plačevati tudi na mednarodni ravni. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Pri Evropskem združenju sistemov za mobilno plačevanje (EMPSA) pravijo, da sledijo željam uporabnikov mobilnega plačevanja, ki si želijo mobilno plačevati tudi na mednarodni ravni. Foto: Reuters

Evropsko združenje sistemov za mobilno plačevanje (European Mobile Payment Systems Association – EMPSA), s sedežem v Zürichu, bi povezovalo do 25 milijonov ljudi. Projekt združuje več kot 350 bank in sedem podjetij, ki ponujajo mobilno plačevanje, sicer pa pri združenju pričakujejo, da se bo načrtu pridružilo še več držav in mobilnih operaterjev.

Soren Mose, vodja združenja, pravi: »Združenje sledi željam uporabnikov mobilnega plačevanja, kateri si želijo mobilno plačevati tudi na mednarodni ravni«. To bi pomenilo, da se v Evropi oblikuje resna konkurenca trenutnemu Apple Pay-u, piše Reuters.
Že dalj časa se govori, da se gotovinsko plačevanje opušča. Zdaj to postaja resničnost pri tem pa prednjači Švedska kjer že zdaj plačujejo skoraj samo še s karticami. Foto: Reuters
Že dalj časa se govori, da se gotovinsko plačevanje opušča. Zdaj to postaja resničnost pri tem pa prednjači Švedska kjer že zdaj plačujejo skoraj samo še s karticami. Foto: Reuters

Ta hip so v združenje zajete Danska, Portugalska, Švedska, Belgija, Avstrija, Nemčija, Švica in Norveška. Predvsem Švedski brezgotovinsko plačevanje ni tuje. Ta si odkrito prizadeva, da se na državni ravni vzpostavi plačevanje samo s karticami in digitalnimi storitvami ter tako postane brezgotovinska družba. Lahko bi rekli, da jim to že uspeva, saj so štirje od petih nakupov na Švedskem opravljeni s kartico ali s katerim drugim digitalnim plačilom.

Več iz rubrike

aktualno

Slovenija se uvršča v sam vrh glede očetovskega dopusta, Hrvaška glede materins…

Kakšne so pravice novopečenih staršev pri koriščenju dopusta po posameznih državah? Kakšne so pravice istospolnih parov po svetu do posvojitve?

aktualno

Slovenski Viberate pritegnil zanimanje največjih založbenih hiš

Podjetje Viberate je predstavilo analitično orodje za glasbeno industrijo, ki jo je koronakriza močno zdesetkala, zanimanje pa kažejo tudi največje založbe.

aktualno

Pripravljenost vlade na nov val okužb po večini ocenjena z najnižjo oceno

Manj kot četrtina vprašanih pripravljenost vlade ocenjuje kot dobro ali zelo dobro, bistveno pa upada tudi delež tistih, ki zaupajo vladi, da bo sprejela prave odločitve za našo državo.

aktualno

Zakaj so v bogatih državah še vedno revni ljudje

Strokovnjak o naraščajoči vrzeli med visokim BDP in blaginjo prebivalcev.

Komentarji: