Sberbank napovedala umik iz nekaterih evropskih držav

Ruska banka Sberbank se bo zaradi sankcij, uvedenih proti njej, umaknila z nekaterih evropskih trgov, je napovedal prvi mož banke German Gref. Kot je poudaril, je zaradi sankcij delo banke "močno oteženo", prav tako čutijo pritisk regulatorjev.
Fotografija: Tadej Regent
Odpri galerijo
Tadej Regent

Kot je v pogovoru za televizijo Rosija 24 dejal Gref, so sankcije "izredno otežile" delovanje Sberbank na stari celini. "Čeprav smo v Evropi majhna banka, so nas označili kot sistemsko pomembno banko, zato smo pod neposrednim nadzorom Evropske centralne banke (ECB)," je pojasnil. Za "majhno banko" vsi stroški, povezani z nadzorom ECB, predstavljajo velik izziv, je dodal po navedbah ruske tiskovne agencije Tass.

V EU ima sicer ruska Sberbank v skladu s sankcijami, uvedenimi zaradi ukrajinske krize leta 2014, prepoved financiranja. Tako ne sme izdajati dolžniških instrumentov z ročnostjo več kot 30 dni. Prepoved ne velja za podružnico Sberbank Europe s sedežem na Dunaju.

"Optimiziramo svoje aktivnosti v Evropi, iz več držav se bomo umaknili," je dejal Gref. Sberbank je sicer prisotna v devetih državah srednje in vzhodne Evrope, tudi Sloveniji, ter Turčiji. Poleti je že prodala podružnico na Slovaškem.

Več iz rubrike

aktualno

Korona močno udarila po vrednosti kraljevih nepremičnin

Kraljica Elizabeta se sooča s padcem vrednosti nepremičnin, ki so v lasti kraljeve družine; vrednosti nepremičnin naj bi padle tudi za 700 milijonov dolarjev.

aktualno

Pogačar prikolesaril 624.230 oziroma 7158 evrov na uro

Tour de France je nedvomno največja kolesarska dirka na svetu. Slednje odraža tudi nagradni boben.

aktualno

Brat Elona Muska ustvarja super kmetijo

Zadnja leta je pridelovanje zelenjave v pravem razcvetu, brat Elona Muska pa želi še dodatno okrepiti trend urbanega vrtnarstva.

aktualno

Zelena energija nima pomena, če jo škodljivo hranimo

Človeštvo kaže interes po obnovljivih virih energije, ki bi nadomestili fosilna goriva; toda kako učinkovito hraniti energijo, pridobljeno iz zelenih virov?

Komentarji: