SBC: Preprečiti moramo naraščanje števila brezposelnih

SBC med drugim predlaga turistične vavčerje, ki bi spodbudili domači turizem.
Fotografija: SBC: Če zdaj ne bomo hitri, bodo lahko posledice zamud velike za podjetja in delavce.
Odpri galerijo
SBC: Če zdaj ne bomo hitri, bodo lahko posledice zamud velike za podjetja in delavce.

"Če ne bomo hitro popravili megazakona, bo brezposelnih bistveno več, kot bi jih bilo sicer," so opozorili v SBC – Klubu slovenskih podjetnikov. Število brezposelnih je bilo na včerajšnji dan za skoraj 10.000 višje kot pred enim letom, ta številka pa bi po mnenju SBC znala še bolj narasti, če ne bomo hitro popravili mega antikorona zakona in uveljavili tudi drugega obljubljenega zakona, ki mora rešiti likvidnostne težave podjetji, ki so iz dneva v dan hujše.

"Če zdaj ne bomo hitri, bodo lahko posledice zamud velike za podjetja in delavce. Prednosti, ki smo jih pridobili zaradi hitrega ukrepanja ob začetku epidemije, bodo izpuhtele," navajajo.



Kot so zapisali v izjavi za medije, v zadnjih dneh prejemajo veliko klicev podjetnikov, ki so še vedno v negotovosti, ker ni sprejetih ključnih amandmajev na megazakon. "V tem hipu namreč v številnih podjetjih ne vedo, kaj prinašajo naslednji meseci. Zato težko predvidevajo, ali bodo zadostili pogojem za pridobitev podpore iz zakona."

"Včeraj je bilo registriranih brezposelnih 84.470, istega dne lani pa samo 74.881. Sredi marca letos jih je bilo po svežih podatkih Zavoda RS za zaposlovanje 75.026. Samo v enem mesecu se je brezposelnost zvišala za 13 odstotkov," opozarjajo.

Kaj bi bilo potrebno spremeniti?
  • Spremeniti je treba 22. člen megazakona, ki v podjetjih zaradi pogoja 20% padca prihodkov v prvem polletju za pridobitev državne podpore povzroča to, da se več podjetji odloči za prekinitev delovnih razmerij, manj pa za institut čakanja na delo. Predlagamo pogoj padca prihodkov v dveh zaporednih mesecih v letu 2020, saj bodo posledice krize v podjetjih vidne v različnih obdobjih.
  • Potrebujemo bolj fleksibilni delovnik, kar vključuje predvsem 12 dni (ne zaporedoma) in ne 7 zaporednih dni možnosti vključitve zaposlenega na čakanju v delovni proces, uporabo presežnih ur in lanskega dopusta, pa tudi možnost skrajšanega delovnega časa.
  • ZZZS naj krije bolniške odsotnosti za prvih 30 dni od dneva razglasitve epidemije in ne šele od uveljavitve zakona, kajti zaradi strahu pred epidemijo je bilo največ odhodov na bolniško prav ob začetku epidemije.
  • Predlagamo pospešitev priprave 2. svežnja ukrepov, saj je likvidnostni šok v podjetjih vsak dan hujši. Nekatere druge države so že sprejele te ukrepe.
Vavčerji za počitnikovanje doma
 
Poleg zgornjih ukrepov predlagajo še, da se "z garancijskimi shemami maksimalno multiplicira učinke državne pomoči za obvladovanje likvidnostnega šoka, z nebirokratskim vključevanje vseh finančnih ustanov, državnih in komercialnih, glede na njihovo specializacijo, in to s hitrimi likvidnostnimi sredstvi in garancijami za nova posojila. Predlagamo tudi podaljšanje ukrepov iz prvega megazakona za najbolj prizadete."

Med njihovimi predlogi pa je tudi turistični vavčer. Kot so zapisali, "je potrebno spodbujati domačega gosta, da počitnikuje doma..." V ta namen bi bilo po njihovem mnenju potrebno razmisliti o delnem subvencioniranju počitnic s strani države, v kolikor počitnikuješ v Sloveniji. "Šlo bi za princip vavčerjev, kjer na primer vsak polnoletni državljan dobi 150 evrov, ki jih lahko porabi le v Sloveniji," so še zapisali.



 

Več iz rubrike