Saša Mrak: Majemo barko sredi razburkanega morja, kot da ne bi slišali napovedi neurja

Aleksander Zalaznik: Brez stabilne in državotvorne politike ne bomo dosegli večje blaginje. Kaže, da smo še daleč od tega.
Fotografija: Saša Mrak Hendrickson in Aleksander Zalaznik.
Odpri galerijo
Saša Mrak Hendrickson in Aleksander Zalaznik.

Ljubljana – V Združenju Manager so z zaskrbljenostjo sprejeli današnji odstop predsednika vlade Marjana Šarca. "Politična stabilnost je namreč eden ključnih dejavnikov za učinkovito odzivanje države, sploh ob ohlajanju gospodarstva in geopolitičnih negotovostih, ki smo jim priča," so zapisali v izjavi za javnost.

Dejstvo je, da je za učinkovito odzivanje države ključna tudi operativnost vlade, ki je bila v razmerah pisane koalicije in manjšinske podpore v državnem zboru močno okrnjena. Namesto tega so bile stranke po njihovem mnenju veliko bolj usmerjene v vse prehitro nabiranje političnih točk z vlaganjem volivcem všečnih predlogov. "Ti se na kratek rok zdijo dobri za državljane, na daljši rok pa škodljivi za vse generacije, še posebej za mlade, od katerih je v veliki meri odvisna skupna prihodnost."
 
"Vlada je marsikdaj jasno pokazala, kaj bi morali storiti za večjo blaginjo in s tem dostojnejše življenje vseh ljudi. Z določenimi ukrepi je šla v pravo smer, a je hkrati ustvarila politične razmere, v katerih do konkretnejših reform in strukturnih premikov, ki jih Slovenija potrebuje, spet ni prišlo. V času svetovne geopolitične negotovosti in ohlajanju gospodarstva pravzaprav majemo barko sredi razburkanega morja, kot da ne bi slišali napovedi neurja," izpostavlja Saša Mrak Hendrickson, izvršna direktorica Združenja Manager.
 
V združenju si pozivajo k čimprejšnjim korakom, "če bomo šli na volitve, naj bodo čimprej." V morebitni volilni kampanji si želimo tem, ki so za prihodnost Slovenije nujne. "Vprašanja družbenega razvoja moramo razreševati z odgovori o produktivnosti našega gospodarstva, soočanju z demografskimi izzivi, kakovosti zdravstvenega sistema, razvoju izobraževalnega sistema in z odločnejšimi ukrepi trajnostnega razvoja."
 
"V enakem obdobju lani smo pozvali k družbenemu dogovoru za višje plače vseh in večjo blaginjo celotne družbe. Brez stabilne in državotvorne politike tega ne bomo dosegli. Kaže, da smo še daleč od tega. Za gospodarstvo, ki dela dobro, in državljane, ki potrebujejo zagotovilo, da je v Sloveniji vredno ustvarjati, to ni spodbudno sporočilo," pa je dejal Aleksander Zalaznik, predsednik združenja.

Preberite še:

Najprej odstopil Bertoncelj, potem še premier Šarec

Sonja Šmuc, predsednica GZS: Ne preseneča, da do vlado zapuščali izkušeni gospodarski strokovnjaki. 

Več iz rubrike

aktualno

Janković o omejitvah, ukrepih, zdravstvu in zgrešenem tvitu

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković: Ljubljana ni na vrhu, ampak na repu lestvice širjenja okužb.

aktualno

Mariča Lah: Trgovine so izgubile bitko, ne pa tudi vojne

Slovensko trgovino letos že zaznamuje pandemija, dvig minimalne plače in nedeljsko zaprtje pa sta zgolj še dodatno breme, opozarjajo trgovci.

aktualno

Hrvati z najboljšo podjetniško zgodbo med koronakrizo v EU

Ideja hrvaškega proizvajalca plastike Vuplast je razglašena za najboljšo podjetniško zgodbo v koronakrizi, sporoča hrvaška gospodarska zbornica (HGK).

aktualno

Onesnažen zrak Ljubljančane stane 434 milijonov, Mariborčane 107 milijonov evro…

Družbeni stroški onesnaženja zraka so v Ljubljani leta 2018 znašali 434 milijone evrov letno oz. 1502 evra na prebivalca. V Mariboru je skupna škoda dosegla 107,2 milijona evrov oz. 965 evrov na preb…

Komentarji: