Samsung s 60-odstotnim padcem dobička

Južnokorejski tehnološki velikan Samsung Electronics je v prvem četrtletju ustvaril 4,9 milijarde evrov dobička iz poslovanja, kar je 60,4 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Analitiki so razočarani.
Fotografija: A Samsung employee arranges the new Samsung Galaxy S10e, S10, S10+ and the Samsung Galaxy S10 5G smartphones at a press event in London, Britain February 20, 2019. REUTERS/Henry Nicholls
Odpri galerijo
A Samsung employee arranges the new Samsung Galaxy S10e, S10, S10+ and the Samsung Galaxy S10 5G smartphones at a press event in London, Britain February 20, 2019. REUTERS/Henry Nicholls

Podjetje močno občuti padec povpraševanja na globalnih trgih. Prihodki od prodaje so bili v prvem trimesečju 14 odstotkov nižji.

Prihodki od prodaje so se po prvih treh mesecih letošnjega leta ustavili pri okoli 52.000 milijard vonov. Največji svetovni proizvajalec pametnih telefonov in spominskih čipov je padec dobička pripisal manjšemu povpraševanju po ključnih proizvodih.

Podjetje, ki je sicer predstavilo telefon Galaxy S10 5G, prvi pametni telefon na svetu z vgrajeno tehnologijo 5G, se po poročanju AFP sooča s hudo konkurenco na trgu pametnih telefonov, enega največjih konkurentov pa južnokorejskemu gigantu predstavlja kitajski Huawei.

Samsung je z rezultati razočaral analitike, ki so ocenili, da se bo dobiček iz poslovanja ustavil pri 6900 milijardah vonov. Gre sicer za najnižji dobiček iz poslovanja po tretjem četrtletju leta 2016, še navaja AFP. Samsungove delnice so po objavi poslovnih rezultatov padle za 0,2 odstotka.

Več iz rubrike