Samozaposleni ogorčeni nad vladnimi ukrepi

30 odstotkov samozaposlenih razmišlja o odhodu na zavod za zaposlovanje.
Fotografija: Po mnenju samozaposlenih je vlada z ukrepi priviligirala zaposlene.
Odpri galerijo
Po mnenju samozaposlenih je vlada z ukrepi priviligirala zaposlene.

Iz Civilna iniciative Tudi mi smo (samo)zaposleni  so sporočili, da so ogorčeni nad sprejetimi vladnimi ukrepi, ki samozaposlenim ponujajo odlok plačila socialnih prispevkov. Po njihovem mnenju je v tem trenutku najmanj 100.000 prebivalcev in prebivalk Slovenije s statusom samostojnih podjetnikov, vladna pomoč pa je zaradi izgube zmožnosti za delo za njih in njihove družine eksistencialnega pomena.

Po njihovih podatkih 55 odstotkov samostojnih podjetnikov ne ve, kaj narediti v trenutni situaciji, vladni ukrepi pa da "so nejasni, nepošteni in po vsej verjetnosti tudi neustavni ter ne vlivajo nikakršnega upanja."
 
Dobrih 30 odstotkov vprašanih razmišlja o tem, da zapre svojo dejavnost in preide v kategorijo brezposelnih, torej iskalcev zaposlitve. "Očitno bi se nam v tem trenutku bolj obrestovalo biti socialni problem in se financirati s socialno podporo, saj bi bili posledično v obdobju epidemije vsaj zaščiteni s strani države in zaščiteni v varnem zavetju doma, tako kot velika večina tistih, ki opravljajo javne službe, redno zaposleni in zaposleni v podjetjih zasebnega sektorja, ki ste mu namenili pomoč," so zapisali.
 
Po njihovem mnenju v skladu z do sedaj posredovanimi informacijami s strani vlade samozaposleni niso niti približno deležni primerljivih ukrepov z ostalimi skupinami, ki bi jim zagotovili finančno in socialno varnost v isti meri, kot to velja za ostale zaposlene.
 
"Medtem, ko zaradi epidemije koronavirusa evropske države ne le odpisujejo plačilo prispevkov samozaposlenim, pač pa jim celo ponujajo finančno pomoč - smo samozaposleni v Sloveniji ostali brez vsakršne zaščite," so zapisali in dodali: "Ne sprenevedajmo se, odlog plačila prispevkov pomeni le globoko zakreditiranje samozaposlenih, večini katerih se posel po prenehanju epidemije ne bo vzpostavil čez noč. Zato tovrsten ukrep  in vse druge ukrepe, katerih namen je dodatno poslabšati naš ekonomsko-socialni položaj, ostro zavračamo."
 

Več iz rubrike