S&P bonitetno oceno Južne Afrike znižal v območje ničvrednosti

Bonitetna hiša Standard & Poor's (S&P) je bonitetno oceno Južne Afrike potisnila v t. i. območje ničvrednosti oz. špekulativnih naložb. Za takšno potezo so se v bonitetni hiši odločili, potem ko je sporno preoblikovanje vlade sprožilo padanje južnoafriške valute rand, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Fotografija: Reuters/Brendan McDermid
Odpri galerijo
Reuters/Brendan McDermid

"Spremembe vlade, ki jih je sprožil predsednik (Jacob) Zuma, so ogrozile načrte za proračun in rast," je v izjavi zapisal S&P. Bonitetna hiša je tako prvič v zadnjih 17 letih vlagatelje posvarila pred vlaganjem v Južno Afriko.

Zuma je prejšnji teden zamenjal vrsto ministrov, med drugim tudi uglednega finančnega ministra Pravina Gordhana, ki se je zavzemal za strogo proračunsko disciplino. Rand je začel močno padati, Zumi pa so mnogi očitali, da podpira korupcijo. Opozicijske stranke so danes napovedale, da bodo terjale glasovanje o nezaupnici Zumi, obstaja pa tudi zaskrbljenost, da bi lahko dogajanje razdelilo vladajočo stranko ANC.

Zuma trdi, da želi z zamenjavami izboljšati učinkovitost dela vlade. Na mesto finančnega ministra je prišel nekdanji minister za notranje zadeve Malusi Gigaba, ki je sicer Zumin zaveznik, mnogi pa mu očitajo, da na finančnem področju nima ustreznih izkušenj.

Več iz rubrike

Komentarji: