Ryanairu zelena luč za prevzem družbe Nikija Laude

Evropska komisija je v četrtek irskemu nizkocenovnemu letalskemu prevozniku Ryanair dala zeleno luč za prevzem avstrijskega nizkocenovnika Laudamotion. Ryanair bo tako lahko prevzel 75 odstotkov Laudamotiona, letalskega prevoznika, ki je nastal iz nekdanje avstrijske hčerinske družbe nemškega Air Berlina Niki.
Fotografija: Tadej Regent
Odpri galerijo
Tadej Regent

Laudamotion sicer večinoma leti iz Nemčije, Avstrije in Švice v počitniške destinacije v Sredozemlju in na Kanarske otoke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Avstrijsko letalsko družbo Niki je leta 2003 ustanovil nekdanji dirkač formule 1 Niki Lauda, nato pa jo je leta 2011 prodal nemškemu letalskemu prevozniku Air Berlin. A je ta lani pristal v stečaju, Lauda pa je avstrijsko družbo kupil nazaj januarja in jo s pomočjo britanske potovalne družbe Thomas Cook preoblikoval in preimenoval v Laudamotion.

Glavni izvršni direktor Ryanaira Michael O'Leary nakup vidi kot pot k širitvi poslovanja na nemško govorečem trgu, ki ga sicer obvladuje nemški letalski prevoznik Lufthansa. Ravno Lufthansa je sprva izkazala interes na nakup Nikija od Air Berlina, a je nato od namere decembra lani odstopila.

Koliko bo Ryanair odštel za nakup Laudamotion, dpa ne poroča, je pa še spomladi veljalo, da bo Ryanair za 75-odstotni lastniški delež plačal nekaj manj kot 50 milijonov evrov in dal na voljo še dodatnih 50 milijonov evrov za stroške obratovanja.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

aktualno

Prejemnik priznanja za življenjsko delo za management je Igor Mervič

Igor Mervič je prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa 2021. Priznanje bo prejel danes na srečanju Združenja Manager.

aktualno

Hrvaško podjetje Plan Radar od vlagateljev pridobilo 69 milijonov

Naložba sodi v financiranje serije B in bo podjetju pomagala nadaljevati pot globalne širitve, usmerjene predvsem na oddaljene trge.

aktualno

Slovenski proizvajalec sladoledov Leone krepi prisotnost v tujini

Družba Incom s sedežem v Ajdovščini ima za sabo uspešno leto. Zdaj načrtuje krepitev proizvodnje in širitev na tujih trgih.

aktualno

Najbolje prodajani avtomobili v Evropi, Ameriki in po svetu

Evropski vozniki smo v prejšnjem letu zvesto prisegali na malce manjše avtomobile, medtem ko so prebivalci Severne Amerike še vedno nori na 'pickupe'.

Komentarji: