Ruski hekerji kampanjo financirali z bitcoini

Posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 Robert Mueller je včeraj vložil obtožnice proti 12 ruskim obveščevalcem zaradi vdorov v računalnike demokratske stranke. Mueller je ugotovil tudi, da so hekerji za dejanje uporabljali bitcoin. Prav preko transakcij z bitcoini bi jih lahko ujeli.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Obtožnica, ki dvanajst članov ruske vojaške obveščevalne službe GRU bremeni vdiranje v računalniški sistem Demokratičnega nacionalnega odbora (DNC) in spodkopavanje kampanje Hillary Clinton, ugotavlja tudi, da so domnevni hekerji za svoja dejanja plačali z bitcoinom in drugimi kriptovalutami, so poročali tuji mediji, med njimi TechCrunch in Business Insider.

Iz obtožnice je razbrati, da so se z bitcoini hekerji, ki naj vodili dejavnosti spletnih hekerjev pod imenom Guccifer in DCLeaks, ognili neposredni izpostavljenosti tradicionalnim finančnim institucijam, s tem pa tudi nadzoru nad njihovimi identitetami in viru denarja. Identitete so namreč pri Bitcoin transakcijah znane le kot “bitcoin naslovi”.

Reuters
Reuters
Obtožnica pravi, da so hekerji ukradli elektronsko pošto Demokratičnega nacionalnega odbora (DNC), Odbora demokratičnih kongresnih kampanj in najvišjih uslužbencev kampanje Hillary Clinton, poleg tega pa so ciljali tudi na spletne strani državnih in županskih volilnih spletnih strani.

“Da bi skrili svoje povezave z Rusijo in rusko vlado, so uporabili lažne identitete in podali lažne izjave o njihovi identiteti,” pravi obtožnica. “Da bi se še naprej uspešno skrivali so uporabljali omrežje računalnikov po vsem svetu, tudi v Združenih državah, in za uporabo te infrastrukture (nakup strežnikov, registracijo domen , itd.) plačevali s kriptovalutami.”

Tudi Bitcoin ni povsem anonimen

Rusi so za vmešavanje v ameriške volitve preko kriptovalut “oprali” okoli 95.000 dolarjev, s čimer so dostopali do infrastrukture, ki so jo hekerji uporabili za vodenje svoje kampanje, navaja obtožnica in dodaja, da so ruski častniki to storili, da “izkoristijo zaznano anonimnost kriptokupnosti, kot je bitcoin”.

Ker kriptovalute omogočajo anonimnost transakcij v svetovnem merilu, je storilce težje najti ali skoraj nemogoče. A kot je dejal Mueller, jih lahko izsledijo. Države imajo namreč vzpostavljene metode, kako slediti tistim, ki se ogibajo sledenju. Pranje denarja se nenazadnje izvaja po vsem svetu, obstajajo tudi banke v senci in razne organizacije, ki pomagajo pri tem. Kako so to počeli ruski hekerji? “… z denarjem na naslovu bitcoin so kupili račun VPN, ki so ga kasneje prijavili v račun @ Guccifer_2 Twitter. Preostali denar s tega naslova bitcoin je bil nato uporabljen [...] za zakup malezijskega strežnika, ki je gostil spletno mesto dcleaks.com” primer opisuje obtožnica.

Torej, bitcoin ima pomanjkljivosti v smislu popolne tajnosti, glede na to, da se je znašel na radarju zvezne preiskovalne skupine.

Kljub temu pa pri TechCrunch opozarjajo, da je igra pranja denarja v politiki bolj nevarna kot je v primeru bitcoina. V ameriški politiki se namreč denar kanalizira preko t.i. Super PAC-ov in računov iz davčnih oaz, ki so najbolj priljubljena oblika plačila v Washingtonu. In slednje transakcije so bolj nevarne kot peščica ruskih operativcev, ki je neučinkovito zakrila plačila.

Putin in Trump v ponedeljek v Helsinkih

Sicer pa se bo ameriški predsednik Donald Trump, ki so mu Rusi pomagali do zmage, o tem lahko v ponedeljek pogovarjal z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom v Helsinkih. Omenjeno obtožnico je namreč le nekaj dni pred srečanjem na Finskem naznanil namestnik pravosodnega ministra ZDA Rod Rosenstein, ki je pristojen za nadzor nad Muellerjem. Trump si je sicer želel, da bi preiskavo nadziral pravosodni minister ZDA Jeff Sessions, a se je moral zaradi predvolilnih stikov z Rusi izločiti iz preiskave.

Mueller je doslej uspel dobiti priznanje krivde od treh Trumpovih nekdanjih sodelavcev, vodja Trumpove kampanje Paul Manafort je v zaporu, skupaj je obtoženih 20 oseb in tri podjetja.

Glede na dosedanje obtožnice Muellerjeve preiskave glede Trumpove kampanje na volitvah leta 2016 ni dvoma, da se je Rusija vpletala v volitve. Vprašanje pa je, ali je Trump pri tem sodeloval ali ne.

Več iz rubrike