Roboti v velikih podjetjih s pomembno vlogo

V Evropski uniji kar 25 odstotkov velikih podjetij pri svojem delu uporablja robote.
Fotografija: Največji delež robotov uporabljajo v Španiji, kar 11 odstotkov, sledita ji Danska in Finska z 10 odstotki in Italija z devetimi. Foto: Dokumentacija Dela
Največji delež robotov uporabljajo v Španiji, kar 11 odstotkov, sledita ji Danska in Finska z 10 odstotki in Italija z devetimi. Foto: Dokumentacija Dela

Velika podjetja, ki zaposlujejo več kot 250 ljudi, v svojem delovnem procesu rade uporabljajo robote, veliko bolj, kot to počnejo mala in srednja podjetja.

Raziskava Eurostat za leto 2018 je pokazala, da v Evropski uniji 25 odstotkov velikih podjetij pri svojem delu uporablja robote, medtem ko je ta odstotek pri srednjih podjetjih, ki zaposlujejo med 49 in 249 ljudi, za polovico manjši, se pravi okoli 12 odstotkov. Pri malih podjetjih, kjer je zaposlenih od 10 do 49 ljudi, pa je ta odstotek še manjši in se giblje okoli 5 odstotkov.

Največji delež robotov uporabljajo v Španiji, kar 11 odstotkov, sledita ji Danska in Finska z 10 odstotki in Italija z devetimi.

Najmanj pa se robotov poslužujejo na Cipru, v Estoniji, Grčiji, Litvi, na Madžarskem in v Romuniji.

Več iz rubrike

aktualno

David Zappe, Pivovarna Laško Union: V krizi čudeže delajo zavzeti zaposleni

Tudi v krizni situaciji je treba ohraniti hladno glavo, hkrati pa biti odprt za disruptivne ideje. Izredni časi zahtevajo izredne pristope.

aktualno

Cel svet stoji, gradbinci pa se držijo rokov

Medtem ko zaposleni geodetske uprave in upravnih enot ostajajo doma, delavci na gradbiščih lovijo roke.

aktualno

Trump se je motil, a tega ne prizna

Sprva je koronavirus označil za demokratično žalitev, ga poimenoval »kitajski virus«, nato pa napovedal, da bo »čudežno« izginil, ko se bo ozračje segrelo.

aktualno

70 odstotkov minimalne plače, ne bo ustavilo zapiranja espejev

Prof. dr. Črt Kostevc: Država je razvezala mošnjiček in naredila nekaj smelih potez pri reševanju najbolj ogroženih, a bojim se, da to ne bo zadržalo toka.

Komentarji: