Razkrivamo načrt obrambe pred prevzemom Cinkarne Celje

Takojšen začetek »operacije« je nujen, piše v dokumentih, ki smo jih pridobili v uredništvu. Mudi se zaradi več razlogov – gre za obrambo pred morebitnim prevzemom po prenizki ceni in konsolidacijo lastništva. Z odkupom lastnih delnic pod ceno naj bi se hkrati povečala vrednost premoženja preostalih delničarjev.
Fotografija: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Mavric Pivk

Cinkarna Celje bo imela konec leta po ocenah okoli 45 milijonov evrov sredstev na računu. Visoki finančni presežki na računu in trenutno rekordno poslovanje družbe omogočajo po mnenju skupine delničarjev izvedbo obrambnega načrta pred morebitnim prevzemom.

Približno polovico sredstev Cinkarne, natančneje do 19 milijonov evrov, bi v skladu z njihovim predlogom porabili za nakup lastnih delnic, ki so na Ljubljanski borzi močno podcenjene, osem milijonov pa bi dali za dividende, preostanek pa pustili družbi. Podpise za sklic skupščine zbirajo po naših informacijah še danes. Predsednik uprave Cinkarne Tomaž Benčina se naši prošnji za komentar včeraj ni odzval.

Zakaj je treba skupščino sklicati takoj

V gradivu, ki smo ga pridobili, je posebej poudarjeno, da je treba skupščino sklicati takoj. Za to navajajo več razlogov. Delnica je na borzi močno podcenjena. Včeraj je kotirala pri okoli 195 evrov, po notranjih ocenah pa je dejansko vredna med 270 in 290 evrov pri desetodstotnem zahtevanem donosu.

Po kazalnikih primerljivih tržnih podjetij je mediana ocene vrednosti celo pri 460 evrih za delnico. Hkrati obstajajo večji delničarji, ki bi želeli delnice prodati na trgu, pa jih ne morejo. Med razlogi za predlagano transakcijo je tudi ocena, da je odkup delnic pod njihovo ocenjeno notranjo vrednostjo koristen za preostale delničarje, in dejstvo, da bi s tem preprečili morebitni prevzem po sedanjih tržnih cenah, ki so bistveno prenizke.

Več na Delo.si

Več iz rubrike

Komentarji: