Raziskava REUS: Vedno več energetsko varčnih pralnih, pomivalnih in sušilnih strojev

Število energetsko varčnih pralnih, pomivalnih in predvsem sušilnih strojev v slovenskih gospodinjstvih se od leta 2010 konstantno povečuje. Pralni stroj uporablja 93 odstotkov gospodinjstev, sušilni stroj pa tretjina gospodinjstev, nekaj manj kot polovica aparatov je mlajših od pet let, ugotavlja raziskava REUS.
Fotografija: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Mavric Pivk

Pralno-sušilni stroj uporablja sedem odstotkov od 1015 gospodinjstev, ki so sodelovala v lanski raziskavi REUS, od tega jih je skoraj polovica mlajših od pet let. Pomivalni stroj uporablja dve tretjini gospodinjstev, skoraj dve petini je starih do pet let, so sporočili iz družbe Informa Echo, ki bdi nad raziskavo energetske učinkovitosti Slovenije REUS.

Ob tem so opozorili, da slaba polovica slovenskih gospodinjstev uporablja omenjene aparate v času višje tarife, kar predstavlja potencial za znižanje stroškov. Potencial za zmanjševanje rabe energije in stroškov predstavlja tudi zmanjšanje temperature pranja in koriščenje eko programa.

Glede na predhodno raziskavo iz leta 2015 se je povečalo število pralnih in pomivalnih strojev z eko programom. Če je imelo leta 2015 64 odstotkov gospodinjstev pralni stroj z eko programov, se je delež lani povečal na 74 odstotkov. Medtem se je delež pomivalnih strojev z eko programov povečal z 72 na 80 odstotkov.

Kljub temu pa se je pogostost uporabe eko programa celo značilno znižala glede na 2015. Pri pralnem stroju eko program namreč vedno uporablja le 14 odstotkov gospodinjstev, potem ko je bilo takih leta 2015 21 odstotkov. Delež pri pomivalnem stroju se je medtem znižal z 32 na 26 odstotkov.

Največ gospodinjstev oz. 35 odstotkov jih perilo v povprečju pere tri- do štirikrat na teden, 34 odstotkov to dela dvakrat na teden ali manj.

Sušilni stroj se pogosteje uporablja v zimskem času, a se ne glede na letni čas še vedno najpogosteje uporablja dvakrat na teden ali manj.

Pri uporabi pomivalnega stroja pa je v primerjavi med lansko raziskavo in tisto iz leta 2015 zaznati pozitivni trend, saj je značilno narasel delež gospodinjstev, ki pomiva posodo v pomivalnem stroju pet- do šestkrat na teden (s 16 na 21 odstotkov) in padel delež tistih, ki jo pomiva sedem- do osemkrat tedensko (z 31 na 24 odstotkov).

V naslednjih 12 mesecih se bo po osem odstotkov gospodinjstev po vsej verjetnosti odločilo za nakup novega pomivalnega stroja in pralnega stroja, sušilni stroj namerava kupiti štiri odstotke gospodinjstev, medtem ko bo pralno-sušilni stroj kupilo približno odstotek od v raziskavi sodelujočih gospodinjstev.

Tako kot v letu 2015 bi se tudi tokrat velika večina gospodinjstev odločila za nakup energetsko varčnega aparata, zanj pa bi bili v povprečju pripravljeni plačati 19 odstotkov več kot za aparat nižjega energetskega razreda.

Več iz rubrike