Putin načrtuje rusko alternativo Wikipedii

Ruski predsednik Vladimir Putin je predlagal oblikovanje ruske alternative spletni enciklopediji Wikipedia. Takšna alternativa globalni enciklopediji bi bila namreč po njegovem mnenju zanesljivejša oz. bolj zaupanja vredna. Kremelj namerava za projekt do leta 2022 nameniti 1,7 milijarde rubljev (24 milijonov evrov).
Fotografija: REUTERS
REUTERS

"Ko gre za Wikipedio, bi jo bilo bolje zamenjati z novo Veliko rusko enciklopedijo v elektronski obliki," je v Kremlju na srečanju komisije, pristojne za prihodnost ruskega jezika, izjavil ruski predsednik.
"Če ne drugega, bodo tam zaupanja vredne informacije, predstavljene na dober in sodoben način," je dodal.
Velika ruska enciklopedija, ki jo je imel v mislih Putin, je izhajala med letoma 2007 in 2014, za zdaj pa je na voljo le v papirnati obliki.
Rusko alternativi Wikipedie je Putin predlagal le nekaj dni po uveljavitvi spornega zakona, ki ruskim oblastnem omogoča osamitev interneta v državi. Oblasti trdijo, da je cilj zakona, ki je v veljavo stopil v petek, zaščititi Rusijo pred kibernetskimi grožnjami, kritike pa skrbi, da bo še okrepil cenzuro na spletu.
Putin je sicer rusko spletno enciklopedijo predlagal tudi v odzivu na javno izraženo nezadovoljstvo rektorja ene izmed ruskih univerz, češ da celo sodišča za utemeljitev kazni uporabljajo Wikipedio.
Ruske oblasti so leta 2015 za krajši čas prepovedale Wikipedio, kjer naj bi eno izmed gesel po njihovem mnenju vsebovalo napotke za pripravo mamila iz kanabisa.
Različica Wikipedie v ruskem jeziku navaja, da trenutno vsebuje več kot milijon in pol gesel.

Več iz rubrike

aktualno

Prihodnost filmske industrije je jasna

Kako bo filmska industrija izšla iz te krize v smislu novih poslovnih modelov, estetskih praks in tehnične infrastrukture?

aktualno

Prvi val nemških turistov že na hrvaškem

Ob vstopu v Hrvaško bodo podrobnosti turistov zabeležene z zbiranjem dodatnih podatkov - destinacija, številka mobilnega telefona in elektronski naslov.

aktualno

Na Dunaju ulice spreminjajo v poletne zelene oaze

Zaradi vedno hujše vročine v mestu bodo letos poleti na Dunaju 22 cest in ulic spremenili v tako imenovane hladne ulice (Coole Straßen). Zaprli jih bodo za promet ter na vozišča in parkirišča namesti…

aktualno

Za nekaj več kot 6,5 milijonov evrov je naprodaj celotno wellnes naselje

Pandemija koronavirusa je morda ustavila večino svetovnega trga nepremičnin, a ne na Švedskem. Za 70 milijonov švedskih kron (približno 6,6 milijona evrov) je na voljo tudi celotno naselje - Satra Br…

Komentarji: