Prvomajski prazniki v Istro pripeljali številne obiskovalce

Prvomajski prazniki so v slovensko Istro pripeljali veliko obiskovalcev. V hotelih občine Piran so od 27. aprila do 1. maja zabeležili 22.300 nočitev oz. za devet odstotkov več kot lani, hoteli pa so bili minuli konec tedna povprečno 95-odstotno zasedeni. Zadovoljni so tudi v Kopru, kjer je bila zasedenost nastanitvenih kapacitet okoli 80-odstotna.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

V Piranu oz. Portorožu so v prazničnem obdobju prevladovali gostje iz Avstrije, Nemčije in Italije, povprečna doba bivanja pa je bila tri noči. Tujih gostov je bilo za 21 odstotkov več kot v lanskem letu, domačih gostov pa za 10 odstotkov manj, so pred dnevi sporočili iz Turističnega združenja Portorož.

Gledano v celoti so bili hoteli v piranski občini v prazničnem vikendu do 1. maja povprečno 95-odstotno zasedeni, dobro zasedenost pa so beležili tudi v mladinskih hotelih in kampih. Kot ugotavljajo v turističnem združenju, je temu botrovalo tudi lepo vreme z visokimi temperaturami.

Veliko pa je bilo tudi dnevnih obiskovalcev, kjer je bil ponovno v ospredju Piran, ki ostaja priljubljena izletniška točka.

V prvih štirih mesecih letošnjega leta so v hotelih občine Piran sicer zabeležili 271.800 nočitev, kar je za štiri odstotke manj v primerjavi z lani. Po ocenah lokalnega turističnega združenja je to vendarle dober rezultat, saj so v prvem delu leta potekale večje investicije nekaterih hotelskih hiš, kar je vplivalo na razpoložljivost hotelskih kapacitet. Prenovljeni Grand Hotel Bernardin je tako ponovno odprl svoja vrata 12. aprila, Art Hotel Tartini pa 27. aprila.

Tudi v Kopru so s prazničnim izkupičkom zadovoljni, saj so bile nastanitvene kapacitete v občini med prvomajskimi prazniki v povprečju zasedene okoli 80-odstotno, so za STA pojasnili v Turistični organizaciji Koper.

Med gosti so prevladovali domači turisti. Po podatkih turistične organizacije je bilo teh 50 odstotkov, med tujimi gosti pa je bilo največ Italijanov in Avstrijcev. Zasedenost namestitvenih kapacitet je sicer primerljiva z lanskim letom.

Kot so še spomnili, obiska Kopra že prihodnjo soboto, 12. maja, ne gre zamuditi, saj bodo ponudbo Mestne občine Koper obiskovalcem predstavile krajevne skupnosti, turistična ter kulturna društva in turistični ponudniki v okviru prireditve Koper na dlani.

Več iz rubrike